Az egyik favorit elbúcsúzik a foci VB-től

Az egyik favorit elbúcsúzik a foci VB-től
Sokak szerint „álommérkőzéssel” folytatódik a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság pénteken, hiszen a kétnapos meccshiány után két olyan válogatott mérkőzik egymással, akiket a világbajnoki cím várományosai közé soroltak a torna kezdete előtt.

Amióta világ a világ, Brazília mindig favoritnak számít a világeseményeken, így van ez most is, ráadásul Dunga tanítványai még veretlenek az idei megmérettetésen, igaz egy gólnélküli döntetlen (Portugália ellen) már szerepel a listájukon. Viszont a rivális Hollandia még makulátlan Dél-Afrikában, ugyanis Bert van Marwijk legénysége megnyerte mindhárom csoportmeccsét, és a szlovákok elleni nyolcaddöntőben sem hibáztak. Óriási az érdeklődés a brazil–holland rangadó iránt, a figyelem közel akkora, mint a szombati argentin–német derbivel kapcsolatban.

Brazil hiányzók

A két gárda legemlékezetesebb világbajnoki meccsén 1994-ben, ugyancsak a legjobb nyolc között játszott egymás ellen, az az összecsapás felejthetetlen második félidőt hozott: Brazília már 2–0-ra vezetett, innen álltak fel s egyenlítettek Winter és Bergkamp góljaival a hollandok. Az öldöklő küzdelmet végül Branco 25 méteres bombaszabadrúgása döntötte el a brazilok javára.

Az eddig mutatott teljesítmény alapján a holland-brazilon inkább a dél-amerikaiaknak áll a zászló, akik imponáló magabiztossággal fektették két vállra Chilét az előző körben.

A sárga-kékeknél nem léphet pályára sérülése miatt Elano, a brazil középpályás a második fordulóban, az Elefántcsontpart elleni csoportmeccsen szenvedett lábszársérülést, akinek egy kőkemény belépő következtében ödéma alakult ki a sípcsontjánál.

– Nem azt mondom, hogy véget ért számára a vb, de pénteken még biztosan nem lesz bevethető – jelentette ki szerdán José Luiz Runco csapatorvos. Egyelőre az is kérdéses, hogy Dunga szövetségi kapitány számíthat-e az ugyancsak sérült Felipe Melóra és Julio Baptistára. Ami biztos, a támadó Ramires sárga lapjai miatt biztosan nem lesz ott a Port Elizabeth-i rangadón.

Hisznek magukban

Hatalmas kihívásnak nevezte a brazilok elleni világbajnoki negyeddöntős összecsapást Bert van Marwijk, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Noha a dél-amerikai alakulatot szinte legyőzhetetlennek tartja a szakvezető, kedden kijelentette, hogy saját csapatának nem változott a célkitűzése, továbbra is világbajnok akar lenni.

– A brazil válogatottnak van hat játékosból álló, lenyűgözően működő védelme, illetve négy olyan támadója, aki bármikor képes a gólszerzésre. Ezúttal, a világbajnokság kezdete óta először, nem mi leszünk az esélyesek – fogalmazott a tréner, aki ugyanakkor hozzátette, hogy egyetlen cél eléréséért vannak itt, ez pedig a végső győzelem. – Hinnünk kell magunkban és abban, hogy nyerhetünk. Azt hiszem, a holland válogatottal egyébként is mindenkinek számolnia kell.

A holland-brazil negyeddöntőre pénteken 16 órától kerül sor Port Elizabeth-ben.

ÉKN

Hírek a Foci VB-ről