Az egyházak azonnal átvehetik

A Fidesz-KDNP képviselői büntető és ösztönző javaslatokkal módosítanak a közoktatás rendjén.

Tűzoltás – mondta Pósán László debreceni országgyűlési képviselő (Fidesz) azzal a törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyet a kistelepülési iskolák megtartása érdekében kívánnak hozni.

Amennyiben az elszegényedett önkormányzatnak nincs pénze az iskola működtetésére, és van olyan egyház, mely képes azt átvállalni, a leendő tövény értelmében azonnal megteheti – ismertette a politikus, hozzátéve, hogy az előző kormány is lehetővé tette az átadást, de öt éven át még pénzügyi terhet rótt az önkormányzatra. Ez a szabályozás vezetett sok helyen iskola/iskolarészek bezárásához. A másik tövényjavaslat, amelynek a vitája már lezajlott, részben szankcionáló, részben ösztönző – vezette be magyarázatát. Eszerint 50 igazoltalan óra után a szülő nem kapja meg a családi pótlék iskolalátogatási-támogatás részét, hanem a gyermek természetben részül belőle.

Tanulásra ösztönzést remélnek attól a jogszabálytól, amelynek elfogadása után csak 8 általános iskolai végzettség birtokában lehet jogosítványhoz jutni – mondta Pósán László. Végül utalt arra is, hogy alsó tagozatban ismét lesz osztályozás, és, ha kell, akkor buktatás is. HBN