Az egyetemisták most Budapesten úsztak ki mindent magukból

Szépek és úszni is tudnak
Szépek és úszni is tudnak - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Három egyéni bajnoki cím, hét egyéni- és egy váltó dobogós helyezés a debreceniek mérlege.

A Komjádi Uszoda felújítása miatt idén az FTC Uszoda adott otthont a Magyar Egyetemi-Főiskolai Úszóbajnokságnak nemrégiben. A Debreceni Egyetem 25 fős, erős csapattal vett részt a felsőoktatási intézmények közötti erőpróbán. Olimpiai bajnok úszónő (Risztov Éva), uszonyosúszó világbajnokok és világcsúcstartók (Senánszky Petra és Kosina Gergő) és uszonyosúszó világbajnoki bronzérmes (Szenes Mátyás), junior uszonyos­úszó világbajnok (Kardos Laura), junior uszonyosúszó Eb-dobogós (Senánszky Flóra), a nyíltvízi úszók Európa Kupa sorozat döntőjének 10 km-es győztese, összetett második helyezettje (Papp Márk) erősítette a debreceni csapatot, míg az ellenfelek között Verrasztó Evelynt, Kapás Boglárkát, Pulai Bencét, Takács Krisztiánt, Financsek Gábort és Joó Sárát fedezhettük fel.

Jól szerepeltek

Risztov Éva, a 10 km-es nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka ugyan ősszel elhagyta Debrecent, és a Kőbánya SC-hez igazolt, de továbbra is a Debreceni Egyetem hallgatója. Az 50 m-es gyorsúszás kivételével valamennyi versenyszámban elindult, és ötször állhatott a dobogóra. A csapatból a legtöbb ponttal így ő támogatta egyetemét. A női vegyes váltót harmadik úszóként pillangón a sírból hozta vissza, majd gyorsúszó befutóként Senánszky Petra biztosította a lányok számára a dobogós helyezést. A váltó hátúszója Senánszky Flóra, mellúszója Lippa Enikő volt.

Senánszky Petra többszörös uszonyosúszó világbajnok, világcsúcstartó a két rövidebb gyorsúszó számban, 50 és 100 méteren uszonyok nélkül is egyetemi bajnokságot nyert, mindkét alkalommal fölényes előnnyel győzött. A másik debreceni uszonyosúszó kiválóság, az elsőéves egyetemista Kosina Gergő a férfiak erős mezőnyében 50 m és 100 m gyorson az 5. és a 4., pontszerző helyen végzett, míg 100 m pillangón bronzérmet vehetett át. Ugyanebben a számban Molnár Dániel az 5. helyen végzett.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Papp Márk hosszútávúszó, aki előtt még ott a lehetőség az olimpiai kvótaszerzésre, idén nyár végén szintén a fővárosba igazolt, a BVSC-ben Kapás Boglárka és Bernek Péter klubtársa lett. De ő is jelezte, hogy debreceni egyetemistaként szeretne bizonyítani a MEFOB-on. A 400 m gyorsot simán nyerte, 100 m háton a dobogó második fokán végzett. A férfiak 4×100 m-es vegyesúszó váltója a 4. helyen volt pontszerző. Papp Márk, Rucskó Nesztor, Molnár Dániel, Kosina Gergő alkotta a kvartettet.

Váltóban is jól ment

A 10×50 m-es intézményi csapatok közötti váltóúszást mindig nagy csapatszervezés előzi meg. Korábban többször végzett már a dobogón a Debreceni Egyetem. Idén is bejött futamában a 3. helyre a debreceniek váltója, amelyben kilenc fiú (Kosina Gergő, Szenes Mátyás, Molnár Mátyás, Matkó Zoltán, Petrus Szilárd, Kelemen Balázs, Kozák Tamás, Papp Márk, Molnár Dániel) mellett Senánszky Petra is helyet kapott. A következő futamban azonban akadt még egy gyorsabb csapat, így idén 4. helyen zárt a debreceniek 10×50 m-es váltója. Valamennyi váltónemben „B” csapatot is indított a Debreceni Egyetem. A fiúk 50 m-es gyorsúszásában 13 debreceni úszott a váltó helyekért (is) a 84 fős mezőnyben.

Az egyetemek-főiskolák közötti pontversenyben az előkelő harmadik helyen végzett a Debreceni Egyetem úszócsapata.

HBN–RL