Az egyetemen alakult meg az MTA Gazdaságföldrajzi Albizottsága

Az egyetemen alakult meg az MTA Gazdaságföldrajzi Albizottsága
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A gazdaságföldrajz a társadalomföldrajz egyik legdinamikusabban fejlődő ága, s a folyamatos megújulás szükségszerűvé teszi, hogy a terület szakemberei időről időre áttekintsék és megvitassák az aktuális kérdéseket – mondta el a szerdai alakuló ülésen Kozma Gábor, a DE TTK Földtudományi Intézet igazgatója, aki az akadémia Társadalom-földrajzi Tudományos Bizottságának titkáraként is köszöntötte a Békéscsabáról, Budapestről, Pécsről érkezett szakembereket.

Az intézetigazgató kifejtette: az albizottság létrehozásának célja a társadalomföldrajz megújítási lehetőségeinek feltárása az alap-, közép- és felsőfokú oktatás területén. A kutatók vizsgálják majd, hogy a társadalomföldrajz milyen választ tud adni napjaink területi egyenlőtlenségeire, illetve a helyi és országos ágazati politikát is szeretnék támogatni kutatásaikkal. Kozma Gábor hozzátette: a Debreceni Egyetem Társadalom-földrajzi és Területfejlesztési Tanszékén folyó – főként az egészség- és gyógyszeripar területét érintő – gazdaságföldrajzi kutatások is hozzájárultak ahhoz, hogy itt alakulhatott meg a Társadalom-földrajzi Tudományos Bizottság új albizottsága.

A Gazdaságföldrajzi Albizottság első ülésén Molnár Ernő, a DE TTK Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék adjunktusa A GPN koncepció érvényessége a periférikus gazdaságok kontextusában címmel tartott előadást a globális értéktermelési koncepció térszerkezeti átrendeződésének mechanizmusáról, illetve az albizottság tagjai áttekintették a következő időszak feladatait.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés