Az egyetem rágyúrna a duális képzésre

Az egyetem rágyúrna a duális képzésre
© Fotó: HBN-archív
Debrecen – A duális képzés elvégzése lehetővé teszi a könnyebb és gyorsabb elhelyezkedést.

A duális képzés erősítését tűzte ki célul a Debreceni Egyetem az Alföld Szakképző Szakképzés-szervezési Nonprofit Közhasznú Kft. és a Türr István Képző és Kutató Intézettel alkotott konzorcium. A program érintette az élelmiszeripar, a gépészet, az informatika, valamint a turisztika és vendéglátás szakokat.

Sikeres zárás

Dr. Fenyvesi Veronika, egyetemi docens a csütörtöki Agrártudományi Egyetemen tartott sajtótájékoztatón büszkén jelentette ki, a vállalt harminckét együttműködés helyett, negyvenöt gyakorlati képzőhellyel sikerült megállapodnia az egyetemnek.

Dr. Mankovits Tamás, a Műszaki Kar egyetemi docense a gyakorlatban jártas szakemberek fontosságát hangsúlyozta, amely érdekében tizenkét tananyagot fejlesztettek ki ipari szakemberek bevonásával. – Legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy kilenc vállalattal kötöttünk együttműködési megállapodást, amelyek jelenleg tizenkilenc hallgatót fogadnak – mondta a docens.

– A saját szakterületükön tizenhárom piacvezető vállalattal írtunk alá közös szerződést, amelyek az idei tanévben tíz fiatalt fogadnak, ami az agrárterületen jelentősnek számít, európai viszonylatban első helyen állunk – jelentette be dr. Juhász Csaba, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánhelyettese. A képzésekhez több mint húsz egyetemi jegyzetet és tananyagot, továbbá egy online gyakorlatszervező platformot is készítettek, amely a hallgatók és a képzőhelyek közötti kommunikációját segíti.

Fejlesztések

Dr. Szűcs Edit rektori biztos, a minőségbiztosítási alprojekttel kapcsolatban nyomatékosította azoknak a kompetenciáknak az ismeretét, melyekre valóban szükség van, éppen ezért több munkaerő-piaci felmérést végeztek. A 2004 óta működő rendszerhez több alrendszert is kiépítettek, amelyek a duális képzésekkel vannak összhangban.

A Gazdaságtudományi Karon különböző szakmai modulokat vezettek be és a hallgatói szolgáltatást is korszerűsítették. – Törekedtünk az egyetem és a kar népszerűsítésére a középiskolások körében, ennek érdekében több rendezvényt is lebonyolítottunk, amelyek leginkább beiskolázások és tanulmányi programok voltak – említette dr. Pető Károly, a kar dékánja.

Az informatikai programelem az oktatásközpontú tesztelés köré szerveződött, megalkottak egy négy tantárgyból reguláris képzésbe beilleszthető blokkot. Külön figyelmet fordítottak a lemorzsolódó hallgatókra, így a tárgyat felnőtt- és angol nyelvű képzésre is átalakították, valamint megvalósították annak nemzetközi szintű akkreditálását is.

HBN–VK