Az egyetem legügyesebb jogászai

Átadták az Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjait a Debreceni Egyetem jogi kara hallgatóinak
Átadták az Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjait a Debreceni Egyetem jogi kara hallgatóinak - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A Debreceni Egyetem 49 joghallgatója vette át az Igazságügyi Minisztérium (IM) Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíját pénteken az intézmény főépületében. Azt tanulmányi eredményükkel, nyelvtudásukkal, diákköri munkával, tanulmányi versenyekkel, publikációkkal érdemelték ki. A támogatás része az IM vidéki jogászképzés színvonalát emelő programjának, melyre 500 millió forint áll rendelkezésre a 2016-os költségvetésben.

– Ne elégedjenek meg a múlt leckéivel, keressenek új utakat! – ezzel biztatta Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár azokat a hallgatókat, akik pénteken vették át az Igazságügyi Minisztérium (IM) Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíját; ők 5 hónapon át havi 50 ezer forintban részesülnek. Emlékeztetett rá, hogy az igazságügyi politika egyik stratégiai célkitűzése a jogi képzés színvonalának növelése, ennek érdekében a – Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíj rendszert is magába foglaló – félmilliárd forintos program keretében később jogtudományi kutatásokat, publikációkat is támogat majd.

– Világos, hogy szakmailag felkészült, motivált, erkölcsileg szilárd jogászokra később is szükség lesz a közigazgatásban és az igazságügyben is – hangsúlyozta Vízkelety Mariann, hozzátéve, nem igaz, hogy túlképzés van e területen; a statisztika szerint a joghallgatók aránya a felsőoktatásban ugyanolyan, mint az EU más országaiban. – A kibocsátott szakembereknek ugyanakkor mind jobbnak és felkészültebbnek is kell lenniük: a klasszikus jogi ismeretek alkalmazása mellett meg kell majd válaszolniuk olyan kérdéseket, melyeket például a bio- vagy nanotechnológia, vagy a robotika vet fel, s új etikai problémaként jelentkeznek majd – mondta.


jog (1)

Fotó: Molnár Péter


Az IM ösztöndíj-programja a vidéki egyetemeknek szól; elismeri a hallgatók eddigi munkáját és további jó teljesítményre ösztönzi őket, ami azért is fontos, mert többségük önköltséggel, saját erőből, családi segítséggel tanul – jelentette ki Bartha Elek, a Debreceni Egyetem (DE) oktatási rektorhelyettese. Megjegyezte, hogy a program vonzóbbá teheti a vidéki jogászképzést, habár a DE jogi karára már idén 10 százalékkal több volt a jelentkezés, mint tavaly.

Szabadfalvi József, a DE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja szerint a vidéki jogászképzés „veszélyeztetett helyzetben van” – ezt ismerte fel az igazságügyi kormányzat és ezen próbál változtatni. Emlékeztetett rá: a jogi felsőoktatásban az államilag támogatott helyek száma drasztikusan lecsökkent, a kedvezőtlen változásokat az egyetemek különböző egyéni stratégiákkal próbálták átvészelni. Míg az ezredfordulón mintegy 1800-an tanulhattak e területen állami pénzen, 2012-ben csak 100-an, ők is mind Budapesten, ma pedig 150-en. A képzés minőségének nem tesz jót a mostani finanszírozási rendszer – jegyezte meg, bizakodva a most indult program pozitív hatásaiban.

HBN​-SzT