Az egyetem elmond mindent, amit a pótfelvételiről tudni akartál

Akt.:
Az egyetem elmond mindent, amit a pótfelvételiről tudni akartál
© Illusztráció: HBN-archív
Debrecen – A Debreceni Egyetem a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás kiegészítéseként pótfelvételi lehetőséget hirdet.

A pótfelvételi eljárásban csak azok nyújthatnak be jelentkezést, akik nem jelentkeztek a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy az általános eljárás nyomán nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A 2015. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás keretében már csak egy helyet lehet megjelölni (csak egy felsőoktatási intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni), a meghirdetett képzések kizárólag önköltséges formában indulnak. A választható képzések listája és a részletes tudnivalók elérhetők a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu-n.

A felsőoktatási pótfelvételi jelentkezést kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi szolgáltatás keretében, előzetes regisztrációt követően, 2015. július 27. és augusztus 10. között. Az e-felvételi jelentkezést az adatlap elmentése után legkésőbb 2015. augusztus 10-én éjfélig hitelesíteni kell. Ez megtehető Ügyfélkapun keresztül, vagy a felületről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220). A felületről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap 2015. augusztus 11-én már nem tölthető le, de még postára adható. Akik az Ügyfélkapun már regisztráltak, ennek használatával is elvégezhetik a jelentkezésük hitelesítését, külön hitelesítő adatlap beküldése nélkül. Az eljárás díja 5000 Ft, amely banki átutalással az Oktatási Hivatal 10032000-00282637-00000000 számlaszámra fizethető be (ebben az esetben az utaláskor a közlemény rovatban a jelentkező 12 jegyű felvételi azonosítószámát – és csak azt – kell megadni). Az elektronikus jelentkezés során lehetőség van bankkártyás fizetéssel történő teljesítésre is. A felsőoktatási jelentkezéshez a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2015. szeptemberben induló képzések – megjelölt iratokat (bizonyítvány és oklevélmásolatokat, igazolásokat) kell csatolni. Mindez megtalálható a www.felvi.hu honlap Felsőoktatási felvételi tájékoztató-jában. A szabálytalan jelentkezés, illetve a hiányos dokumentációval beküldött jelentkezések a felvétel elutasítását vonhatják maguk után.

A honlap Egyetemek, főiskolák menüpontjában található bővebb információ a meghirdetett képzésekről, valamint az egyéb feltételekről, a pontszámításról, beleértve azt, hogy a felsőfokú végzettségű jelentkezőknek alapképzésre, osztatlan képzésre, és felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén számolnak-e az oklevelük alapján pontszámot.

A 2015. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárainak megállapítása várhatóan 2015. augusztus 26-án lesz. Azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a 2015. július 23-án meghatározott ponthatárnál. Amennyiben az adott képzés eddig nem indult önköltséges finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál – alapképzési szakok, egységes, osztatlan képzések esetén 280 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzések esetén 50 pontnál.

A felvettek a felvételi határozatot, illetve a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat 2015. szeptember első napjaiban kapják kézhez.

– Debreceni Egyetem –