Az Egyesület a Tokaji Országzászló Újraépítéséért szombaton baráti vacsorát tartott

Az Egyesület a Tokaji Országzászló Újraépítéséért szombaton baráti vacsorát tartott
Tokaj – Több mint százan érezték úgy, hogy a december 5-i szavazás után, újra kell tárgyalni a haza kisebbségekhez való helyzetét, illetve a már bejegyzett Országzászló Egyesület a városban Zászlót bontson.

A vacsorával összekötött, a protokolltól mentes baráti esten a házigazda Dr. Kiss Imre háziorvos volt, aki örömmel köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy eljött az ideje a vasút állomással szemben az országzászló tér és emlékhely újra helyreállítására.

Ezt követően a jelenlévőknek – akik több pártoló jegyet is vettek – kiosztották a Vitányi Béla által főzött kiváló babgulyást némi tokaji borral, s tárogató muzsikára fogyasztották el, úgy magyarosan.

Májer János az Egyesület elnöke azzal köszöntötte a megjelenteket, hogy van kurázsi a tokajiakban, mert feláldozták a szombat estét egy fesztelen együttlétre, barátkozásra, amelynek lényeke valóban az országzászló helyreállítása körül folyik. Majd köszöntötte azokat, akik nem az egyesület tagjai és mégis itt vannak, mert fontosnak tartják érzelmi mondanivalójukat kinyilvánítani. Ennek apropóján hozzátette, hogy ez a mai találkozó nem egy politikai rendezvény, ide mindenki eljöhet, bal és jobboldali érzelmű tokaji ember, mert a haza elvesztésének 2/3-a egyformán a lelkében él szocialista és polgári eszmét való embereknek.

A Tokaji Országzászló egykor hazánk egyik legszebb, s a nemzeti fájdalmat legjobban kifejező emlékmű volt. Ezért annak eredeti helyreállítása városi és nemzeti ügy. Ráadásul ez az emlékmű a leglátogatottabb lesz hazánkban, mert előtte áll meg a személy és az Interszity vonatok. Nem lesz olyan utas, aki fejét nem fordítaná Tokaj jövőbeli büszkeségére. Saját erőnkből és más forrásokból erőt kell merítenünk, hogy Tokajnak ezt az ékességét mielőbb helyreállítsuk.

Koncz Ferenc B-A-Z Megyei Közgyűlési Elnök – lelkesedésben – mindjárt 50 ezer Ft-t ajánlott fel és kijelentette, hogy ha módja lesz rá, akkor azon lesz, hogy az ország számon tartott országzászlóit állítsák helyre, amelynek monumentalitása meghaladja a városi keretekből való helyreállítást.

A tárogató muzsikát követően, Kardos Katalin rádiós riporter egy szívhez szóló szavalatot mondott el. A közönség annyira hallgatta, hogy egy légy zümmögése is meghallatszott volna, majd kitörő tapssal köszöntötték.

Tiszaladány Község is képviseltette magát, a református lelkész úr, és kedves családja révén. Elmondta, hogy Tiszaladány is szurkol a Tokaji Országzászló helyreállításához. Ezért egy kis családi énekléssel és muzsikálással szórakoztatták az egybegyűlteket.

Végezetül Dinnyés József „daltulajdonos” szórakoztatta a felkínált műsor keretében a jelenlévőket.

A műsor végeztével a társaság kisebb csoportokra oszlott és beszéltek mindenről, országzászlóról, magyarságról, stb.       

-Májer János-