Az egyéni kreativitásra is építene

Akt.:
Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Széles Diána, Debrecen alpolgármestere - © Fotó: Matey István
Debrecen – „Hagyni kell dolgozni a civileket, a politika ne telepedjen rájuk, de segítsen, amikor elérik a saját kereteik határát.” Interjú Széles Diánával, Debrecen alpolgármesterével.


A Fidesz korábbi debreceni frakcióvezetője nem új szereplő a politikában; Széles Diána alpolgármesterként a társadalmi kapcsolatok, egészségügy, turisztika, ifjúságpolitika tennivalóit irányítja. Az igencsak szerteágazó területek mindegyikét nagyon fontosnak tartja az egyébként jogász végzettségű városvezető. A civil szférát belülről ismeri, a fiatalok támogatása szívügye.

Milyen vezetőnek tartja magát?

Széles Diána: Gyors, határozott vagyok, csapatban, szervezetben gondolkodok, hamar átlátom a rendszereket. Elemző típus lévén meghallgatok mindenkit, kiválasztom, melyek azok a problémák, amikben azonnal lépni kell és melyek várhatnak. De nem az irodából találom ki a megoldást. Az elmúlt néhány hónapom azzal telt, hogy az irányításom alá tartozó szertágazó, sokszereplős területek érintettjeivel egyeztettem. Az apparátussal szerencséje van a városvezetésnek, mert nagyon jó szakemberek dolgoznak a polgármesteri hivatalban.

Ismeri belülről a civil világot?

Széles Diána: Nagyon jól ismerem, ezen a területen kezdtem. Életre szóló tapasztalat volt, amikor 17 évesen diákként, a Rotary Club révén egy évet Kanadában tölthettem, ahol különböző közösségi munkákat végeztem. Büszkén takarítottam a strandot, továbbá jótékonysági gyűjtésekben vettem részt. Megismertem a civil világot és gondolkodást, azt, hogy mit jelent a társadalmi felelősségvállalás. Mindig végeztem valamilyen közösségi tevékenységet, jelenleg is tagja vagyok a Kenézy Baráti Körnek.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Hogyan vonná be a civileket a közéletbe, bizonyos politikai döntések előkészítésébe?

Széles Diána: Az alulról történő építkezésben hiszek; a civilek maguk hoznak létre közösségeket, saját problémáikra saját választ adnak. Hagyni kell dolgozni őket, a politika segítsen, amikor elérik saját kereteik határát. A város elsősorban a működési feltételeiket támogathatja, például irodahelyiség biztosításával. Sok szervezettel szinte napi kapcsolatban vagyunk, óriási az igényük rá, hogy meghallgassuk, bevonjuk őket a közös munkába. Jó példa erre a választókörzetemben, a Nagysándor-telepen található Héra családsegítő. Debrecenben 1600 civil szervezet létezik, köztük nagyon sok kifejezetten eredményes munkát végez. Az én dolgom, hogy helyzetbe hozzam őket. Fontos számomra a kapcsolattartás, hogy tudjam, ki milyen területen végzi a tevékenységét, és ők is tudják: bizalommal fordulhatnak hozzám. Az egyik ifjúsági szervezet nemrég kiváló programot talált ki arra, hogyan gondoskodjon a hétvégén a belvárosban bulizó, esetleg túl sok italt fogyasztó fiatalokról, de nem tudott a megvalósításhoz szükséges pályázati lehetőségről. Nagyon sok egyeztetés után találtunk közvetlenül Brüsszeltől igényelhető forrást, mi ezzel segíthettünk nekik. Egyébként az önkormányzat a civil kapcsolatok terén eddig sem állt rosszul, de ennek az együttműködésnek nagyon sok olyan apró részlete van, ami kifelé nem látszik

Az egészségügyre nem sok befolyása van az önkormányzatoknak, mégis, milyen tervei vannak e területen?

Széles Diána: Az alapellátás biztosítása továbbra is a mi feladatunk. 2009 óta a háziorvosi rendelők fejlesztésére is lehet pályázni, Debrecen akkor azonnal bele is vágott. De huszonegy városi tulajdonban lévő rendelőben továbbra is komoly beruházások szükségesek, így ezeket belefoglaltuk az Integrált Településfejlesztési Programba. Az egészségügy kezelése korábban nem alpolgármesteri szinten zajlott, ezért most sok a teendőm. Nagyon sok jelzést kapok és gyakran személyesen kell eljárnom. Most például a Bajcsy-Zsilinszky utcai rendelő parkolási gondját próbáljuk kezelni. Sok ellátás-szervezési kérdés van, aminek megoldásához nem elég a hivatali rutineljárás.

Ha már szóba került az Integrált Településfejlesztési Program: alpolgármesterként milyen munkája lesz benne?

Széles Diána: Az előző uniós költségvetési ciklusban a településfejlesztési források nem az igényekhez igazodtak, a város kényszerből arra pályázott, amire lehetett. Ennek eredménye például, amikor a polgár rácsodálkozik, hogy a kerékpárút-hálózat miért úgy van kialakítva, ahogy (a szakmai szervezetek többször az önkormányzat szemére vetették, hogy a bicikliutak nem alkotnak hálózatot – a szerk.). 2014-2020 között azonban keretösszeget kaphatunk és arra költjük, amire kell. Most a lakossági igényeket mérjük fel, mit szeretnének a debreceniek, hova kellene aszfaltút, játszótér, közösségi ház. A fogadóóráimon is jórészt ilyen kérésekkel keresnek meg; mindezeket bele lehet vinni a programba és bízom abban, hogy jut majd pénz minden szükségesre.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A londoni repülőjárat kapcsán vizionálták, mennyi brit turista érkezik majd hozzánk, de nem látjuk őket. Hogyan lehetne eladhatóbbá tenni Debrecent bel- és külföldön?

Széles Diána: A szakembereink szerint évekbe telik, mire egy új piacról megnő a beutazó turisták száma, bár a statisztikai adatokban már jelentkezik, hogy több brit érkezett hozzánk. De a repülőjáratok mellett számos tényező befolyásolja, minket választanak-e a vendégek. Az első hetekben kértem a piackutatási adatokat, hogy kik és miért látogatnak Debrecenbe, de kiderült: nincs ilyen. Ezért elemzést készítünk a szállásadók közreműködésével, akiknél ott az ezzel kapcsolatos információ. Az egyeztetés során annyi máris kiderült, hogy számos aprósággal javítani lehetne a szolgáltatások színvonalát. Például ha angolul is elérhető lenne az idegenforgalmi adómentesség-nyomtatvány vagy nem kellene a gyermekek után járó idegenforgalmi adókedvezményhez duplán adminisztrálni… Az elmúlt években sok nagy, turizmushoz kapcsolható fejlesztést csináltunk – ilyen a Parkerdő rendbetétele vagy a tudományos élménypark –, azonban a továbbiakban nagyot kell lépni, ezeket termékként eladni. A szállásadóktól egyébként konkrét javaslat is érkezett, hogy az Agórát jobban promótáljuk, mert nagy lehetőséget látnak benne.

Lesz erre keret? Budapestre özönlenek a turisták, olcsók vagyunk európai viszonylatban, és Debrecen sem olyan rossz hely…

Széles Diána: Most azon dolgozunk, hogy kiderítsük, mi vonzó Debrecenben; mert másért jön ide a nyugdíjas, a kisgyerekes család vagy a bulizó fiatal, mást kell kínálni nekik. De a rutin kevés, nóvumot kell kitalálni, ami fiatalos, lendületes, vonzó. A feladatra külön egyesület működik városi költségvetési hozzájárulással, emellett nagyon hiszek az online felület reklámerejében és fontosnak tartom a direktmarketinget. Vagyis oda kell menni, ahonnan a vendéget várjuk! Rengeteg ötletünk van, például debreceni párost sütnénk Bécsben, így felkeltve az ottaniak kíváncsiságát a városunk iránt, ha már egyszer közvetlen vonatjárat is van. Próbáljuk kitalálni, milyen nagy, országosan eladható programjaink lehetnének a virágkarnevál mellett. A gasztro-rendezvényeink felpörgethetnék a turizmust, sok van belőlük, de most csak helyieket szólítanak meg. Ugyanakkor gyakran kis dologból lesz nagy: az adventi kántálásunk bejárta az országos sajtót.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Mit tenne azért, hogy Debrecen vonzóbb legyen a fiatalok számára? Hogy ne menjenek el innen?

Széles Diána: Ez nagyon nehéz terület. Mindenhol probléma, kormányzati szinten külön szakággá válik az ifjúságpolitika. Én is részt veszek az Ifjúsági Garancia Program előkészítésében, mely 220 milliárd forintot biztosít majd a 25 év alattiak foglalkoztatására és képzésére. Sajnos az a tapasztalat, hogy ha egy fiatal sokáig nem kap munkát, el is megy a kedve tőle, vagy külföldre távozik. A korosztály tagjaival beszélgetve kiderül, hogy sokszor nem is tudják, milyen lehetőségek vannak. Őket el kell kezdeni „terelgetni”. Emellett nagyon egyedül vannak, és szánt szándékkal nem is szívesen vesznek részt szervezett keretek közt zajló programokban. A fenti forrásból általuk kezdeményezett közösségépítésre is lehet anyagiakat fordítani, mégpedig egyfajta egyszerűsített pályázati elszámolási rendszerben, amit a civil szervezetek esetében is forszírozunk. Úgy gondoljuk, ha ezt sikerülne elérni, azzal jelentősen megkönnyítenénk a tenni vágyók dolgát. Emellett a családalapításról szóló, azt jó példák bemutatásával népszerűsítő projektekre is lehet pályázni a „garancia programban”, és ez is fontos, mert a fiatalok akarnak tartozni valahová. Debrecen szerencsés, mert az előbb felsorolt célokhoz minden adott: van egyetemünk, középiskoláink, nagyon sok a fiatal, és vannak közösségi tereink, például nagy forgalmat bonyolító ifjúsági házunk 40 civil szervezettel.

Az Önhöz tartozó területek közül melyik a legkedvesebb, melyiket tartja legnehezebbnek?

Széles Diána: Mindegyik nehéz önmagában is, mert szerteágazóak, ráadásul egymástól távol esnek. A turisztika annyiban különbözik a többitől, hogy korábban egyáltalán nem foglalkoztam vele. De ez mégsem hátrány, mert teljesen kívülről, előítéletek nélkül tudom megítélni. Az ifjúságpolitika szívügyem, mert a következő generáció sorsa függ attól, amit a mi generációnk ma tesz. Ugyanakkor rendkívül hálás terület is, a fiatalokban rengeteg lehetőség, hatalmas kreativitás van. Az Ady-park kapcsán például ötletpályázatot hirdettünk, hogyan lehetne egyedivé, olyan hellyé tenni, ahol jól érzi magát a fiatal. Megdöbbentek, amikor megértették, hogy beleszólhatnak ebbe. Nagyon jó munkák érkeztek, most vizsgáljuk, melyik valósítható meg úgy, hogy városüzemeltetési szempontból is fenntartható legyen. Gondoljunk csak bele, egy fiatal láthatja majd a parkban azt a padot, amit ő tervezett – kell ennél nagyobb inspiráció?

– Szőke Tímea –


Dr. Széles Diána

  • A Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett, 1998-ban a Rotary Club támogatásával Kanadában töltött egy tanévet. 2005-ben a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogi doktorátust, illetve ugyanitt politikai elemzői oklevelet is szerzett
  • 2005-től Kósa Lajos debreceni polgármester politikai munkatársa, kampányfőnöke volt; 2008 óta foglalkozott európai uniós projektfejlesztéssel és pályázatmenedzsmenttel a Kenézy Kórházban, ahol számos pályázatban projektvezetői tapasztalatokat szerzett. 2006 óta önkormányzati képviselő, 2006-2010 között a városfejlesztési bizottság és az ügyrendi bizottság munkájában vett részt. Az előző ciklusban a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként, az ügyrendi bizottság elnökeként és a tulajdonosi bizottság tagjaként dolgozott. 2014 novemberétől Debrecen alpolgármestere.
  • Házas, egy három éves fiúgyermek édesanyja