Az egészség receptje Berki Krisztiántól

Akt.:
Berki Krisztián
Berki Krisztián - © Fotó: Molnár Péter
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kiderül, hogy nem egyszerű feladat egy olimpikonnak sem megőriznie egészségét.

„Könnyű neki, hiszen az a munkája” – gondolhatnánk, de ha kicsit belepillantunk az olimpiai bajnok tornász mindennapjaiba…

– Reggel hétkor szoktam kelni, ami nem mindig megy könnyen, mert nem vagyok egy pacsirta típus. Megiszom a kávémat, beveszem a vitaminjaimat és indulok edzeni. Igen, sajnos rossz szokásom, hogy nem reggelizek, mert nagyon lassú az emésztésem, és a mozgás nem esne jól tele gyomorral – vallja be Berki Krisztián.

A világ- és Európa-bajnok általában napi kétszer három órát edz, közte ebéddel és kis pihenővel. Igyekszik változatosan táplálkozni, napközben inkább szénhidrátot, este pedig főként fehérjét fogyaszt.

– 27 éve sportolok, de csak az elmúlt tíz évben lett tudatos az étkezésem. Amire figyelnem kell, az a nassolás, mert nagyon édesszájú vagyok. A sportolói életbe ezen túl nagyon nagy kilengések nem férnek bele. Az alkoholfogyasztást, a dohányzást, vagy egyéb egészségkárosító szokásokat eleve kizárjuk – szögezi le.

Tavaly vállsérülése miatt kihagyta az Eb-t, és a világbajnokságon nem sikerült kvalifikálnia magát a riói játékokra. Idén ősszel azonban győzelemmel tért vissza a hazai bajnokságban, majd világkupa-állomást nyert Szombathelyen, miközben egy torna elemet is neveztek el róla. Sőt, újra iskolapadba ült, a Debreceni Egyetem sportszervező szakán kezdte meg tanulmányait szeptemberben.

Kell a vitamin

– Ahhoz, hogy tudjam hozni a formámat, vitaminokat és táplálékkiegészítőket is szedek, szerintem ma már kizárólag az ételekkel nem jutunk hozzá elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Ezt pihenőidőszakban érzem igazán, amikor kisebb dózist szedek, és észrevettem, hogy nem vagyok olyan friss, energikus sem fizikailag, sem mentálisan. Ilyenkor a kisebb betegségek is könnyebben megtalálják, és ha nem piheni ki, akár hetekig elhúzódik egy-egy megfázása. Igaz ez sokszor nem látszik rajta, mert a sportolóknak kicsit nagyobb a fájdalomtűrő képessége, mint egy átlagembernek. Az igazi gyógyír pedig számára is – mint minden szülőnek – tündéri kislányának mosolya és ölelése.

HBN
hirdetés