Az egész falut kitelepíthetik

Ócsanálost a Hernád és a Vadász-patak is szorongatja. A kitelepítési terv elkészült.

A Hernád-menti települések a folyó újabb támadására készülnek. Nagy harc lesz, hisz az előrejelzések szerint az eddig mért legmagasabb vízállást 30-40 centivel szárnyalja majd túl a mostani. Ócsanálos határába érve tűzoltókkal, homokzsákokkal és homokhegyekkel találkozunk. A Hajdú-Biharból és Csongrádból érkezett tűzoltók a Hernád külső gátját erősítették meg, aztán folytatták a Vadász-patak mentén, mivel ennek vízállása is félelmetesen magas, partján pedig lakóházak állnak. Nem messze a pataktól, az Akác utca már víz alatt, pár utcával arrébb azonban szorgos kezek töltik a zsákokat homokkal a most is szakadó esőben. Falubeliek dolgoznak itt, akik féltik a házukat, kertjüket. A megrakott zsákokat aztán a Hernád gátjára szállítják szinte mindennel, amivel csak lehet: kis kerti traktorral, nagy traktorral, markolóval. Minden kézre szükség van, a diákok is megragadták a lapát nyelét.

 

Könyv helyett lapát

 

– Nem mentem iskolába, mert nagyi telefonált, hogy jó lenne, ha én is segítenék – mondja a középiskolás Nagy Csaba Dániel. – Azt hallottam, a 2006-os vízszintet fél méterrel fogja meghaladni a mostanit – teszi hozzá.

Barátja, Ferenczi Krisztián érettségire készül. De ezekben a napokban nem a könyveket lapozgatja, hanem a homokot lapátolja.

– Tegnap este 10-ig csináltuk, ma pedig már reggel 7-kor kezdtük a munkát – magyarázza. – Nem könnyű , de remélem, meg tudjuk védeni a falut.

Egy kis csapat érkezik a gátakról. Kérdezzük, mi helyzet a Hernád partján.

– Rossz – válaszol csüggedten Kiss Sándor. – Legalább nyolcvanan vannak kint, falubeliek és ongaiak. Muszáj megerősíteni és bebordázni az átázott gátakat. Mindemki fáradt, de nem lehet abbahagyni – teszi hozzá.

 

Rekordmagasság

 

Gesztely is készül a még soha nem látott áradatra. Napok óta töltik a közmunkások a zsákokat, hogy legyen elég, ha tényleg megérkezik a vízözön. A vízügyi szakemberek és a tűzoltók a fővédvonalat erősítik, a gesztelyiek a belterületet igyekeznek megvédeni a Hernádtól. A tetőzést péntekre várják, 4 méter 74 centivel, azaz rekordmagassággal. A Hernád partján lapátoló közmunkások nem bíznak a védelemben.

– Olyan magas lesz a vízszint, hogy a házak is veszélybe kerülhetnek – véli Iván Dezső. Majd megtudjuk tőle, ma kilencen töltik a zsákokat, pénteken minden közmunkás ezzel foglalkozik, de ha szükséges, az egész falu segít a védekezésben.

 

 Kitelepítésre várva

Kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatót tartottak csütörtökön Ócsanálos határában, a Vadász-patak hídján. Nagy Anna kormányszóvivő hangsúlyozta, a kormány annyi pénzt biztosít az árvízi védekezésre és a helyreállításra, amennyi csak szükséges. Egyelőre az erre szánt 800 milliós keretet 1,5 milliárdosra emelték, de ha szükséges, az összeget növelik. „Az nem lehet, hogy emberek maradjanak fedél nélkül és hogy a védekezésre ne legyen elég pénz.” – jelentette ki a szóvivő.

Dr. Ódor Ferenc, a megyei védelmi bizottság és a megyei közgyűlés elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a Hernád teljes szakaszán közel ötezer ember dolgozik a töltések megerősítésén. Eddig 100 embert kellett kitelepíteni. Ócsanáloson minden ház, azaz 360 ember van veszélyben. Az ő kitelepítésüket előkészítették, ha szükséges, rendelkezésre állnak a megfelelő járművek, a befogadó helyek Onga különböző intézményei lesznek.