Az egekben járnak a hajdú-bihari panelárak

Az egekben járnak a hajdú-bihari panelárak
© Illusztráció: Molnár Péter, archív
Hajdú-Bihar – A panellakások drágulása jellemezte a tavalyi év második felét.

A 2015-ös forgalomban a szezonalitás nem érvényesült, vagyis az erősödő negyedévek helyett közel azonos, de erősnek mondható forgalom zajlott minden negyedévben – áll a Duna House (DH) ingatlanközvetítő közleményében. A DH becslése alapján 2015-ben összesen 135 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami a KSH által közreadott 2014-es forgalmat közel 20 százalékkal haladja meg. Decemberben – mint minden évben – mélypontra került a keresleti index.

Nem akármeddig nő

Az áremelkedés ugyan folytatódott, de annak üteme lelassult. A vidéki árindexek közül a panelek jelentősebb emelkedést mutattak, míg a téglalakások mutatói inkább stagnáltak. Az összes vizsgált mutató közül a Kelet-Magyarországi panel árindex emelkedett a legnagyobb mértékben, 99-ről 107 pontra, vagyis az elmúlt 2 évben összesen 26 százalékpontot ugrott. A fővárosi indexek jól mutatják, hogy a 2014-ben elindult meredek áremelkedést a lakáscélú vásárlók egy idő után kevésbé hajlandók elfogadni, vagyis „meg kell szokniuk” ezt az árkörnyezetet.

A 2015. második felében értékesített ingatlanok adatai alapján a téglaépítésű lakások négyzetméterára vidéken Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 340 ezer forint, amely nem sokkal marad el a fővárosi átlagtól (376). Hajdú-Bihar, Somogy, Pest és Veszprém megyékben alakult még magasabban, 240 ezer forint/négyzetméter áron az átlag. Budapesten az V. kerület tovább drágult, a vizsgált időszakban 655 ezer forint/m2 átlagárat fizettek a vevők.

A panellakásokat is Győr-Moson-Sopron megyében vették a legmagasabb átlagáron, mégpedig 240 ezer forintért négyzetméterenként. Viszonyításképp: a budapesti átlag 261 ezer forint volt, 200 ezer forint fölötti átlagon már csak Hajdú-Bihar megyében fogytak a panelek (203 ezer forintért), a többi megyében jóval ezalatt vásároltak. Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben épphogy 100 ezer forint fölött alakult az átlag. Budapesten a legtöbbet, 336 ezer forintot a XI. kerületben fizettek a vásárlók.

2015. második felében a fővárosban az eladott ingatlanok árát átlag 1,8 százalékkal kellett csupán csökkenteni, hogy a vevők érdeklődését felkeltse, akik szintén nem sok, átlag 4,5 százalék alkura voltak képesek. Vidéken 2,2 százalék irányár csökkentés és 6,3 százalék átlagos alku jellemezte a térséget.

Nagyon jók és jók

Mindössze 3 százalék volt az új építésű ingatlanok aránya a teljes forgalomból. A minősítés másik véglete a felújítandóké, országosan a piac 7 százalékát tette ki. A „nagyon jó” besorolású ingatlanok adták a piac negyedét, a „jó” minősítésűek a forgalom 40 százalékát. Kimagaslóan magas volt decemberben a befektetői jelenlét Budapesten, ahol a megelőző hónapokban a vevők harmadát tette ki ez a vásárlói csoport, ám az év utolsó havában a vásárlók 45 százalékát – áll a DH értékelésében.

HBN

Címkék: , ,