Az egekben a telekárak

Az egekben a telekárak
© Illusztráció: Matey István
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A csok hatására nagyvárosaink többségében nőtt az új társasházi lakások iránti érdeklődés.

A kereslet élénkülése első lépésben már az év elején a telekárakat hajtotta fel, és egyre több helyen találkozhatunk 400 ezer forint per négyzetméter feletti ingatlanárakkal – derült ki egy banki ingatlanpont vidéki újlakás-piaci elemzéséből. Az igényre már van válasz: két és félszer több építési engedélyt adtak ki idén eddig, mint tavaly ilyenkor.

A KSH friss adatai szerint az idei év első három negyedévében összesen 5 ezer 307 új lakás épült Magyarországon, 14 százalékkal meghaladva a tavalyi év azonos időszakát. 2016-ban Pest megyén kívül Nyugat-Dunántúl térségében történt a legtöbb beruházás: 1416 lakást a fővárosban, 1129-et Győr-Moson-Sopron megyében, 896-ot pedig Pest megye egyéb területein építettek. Emellett példátlan volument ért el a lakásépítési bejelentések és engedélyek száma: összesen 21 ezer 414 volt 2016-ban, amely két és félszerese a megelőző év hasonló időszakának.

Keleten mérsékeltebb

A keleti országrészen vannak nagyvárosok, melyeket látszólag hidegen hagyott az áfacsökkentés és, –visszaigénylés lehetősége, valamint a csok jelentette könnyítések. Egerben és Nyíregyházán az év eleji, áremelkedést is hozó látványos érdeklődés a telkek és az épülő kisszámú új lakás iránt mostanra alábbhagyott, Békéscsabán és Salgótarjánban meg sem jelent. A nagyobb, akár százas nagyságrendű lakást építő cégek fantáziáját Miskolc, Debrecen és Kecskemét mozgatja meg, utóbbinál egyértelműen az autógyári beruházás bővítésének, valamint az egyetem építésének hatására. A borsodi megyeszékhelyen több új beruházás indult, s a válság miatt félbeszakadt projektek is feléledtek; a telekárak növekedése – alacsony bázisról indulva – elérhette az 50 százalékot.

Balatonban a potenciál

Nyugat és a Balaton-part rejti a legtöbb potenciált: az ország nyugati felének nagyvárosaiban nagyjából egységes a fellendülés. Székesfehérváron és Győrben már a tervasztalról is eladhatók a lakások, a befektetők versenyeznek a központi, jó helyen lévő telkekért, továbbá Sopronban is dübörög a piac – holott a nagy árboom még valószínűleg hátra van.

„A most zajló építkezések korábbi tervek megvalósulásai, melyek egyre inkább kiszorulnak a város peremére. A soproni és részben a győri piacot elsősorban nem a csok hajtja, hanem a közeli ausztriai munkalehetőség, ami már évekkel ezelőtt felverte az árakat” – hívta fel a figyelmet Valkó Dávid vezető elemző.

„Pécsen és Zalaegerszegen a válság miatt elhalasztott projektek indultak újra a kereslet élénkülésére reagálva. Tatabányán évekig nem épült nagy beruházás, most viszont két nagyobb lakópark kínálatából lehet választani. Nagy a mozgolódás Veszprémben is; itt körülbelül 1100 lakás építésére van engedély.” A Balaton-parti települések külön részpiacot jelentenek; itt a válság alatt is bátran építettek a beruházók. Füreden társasháznak telket találni már-már csodaszámba megy.

HBN
hirdetés