Az autópiac nagyon bízik a vásárlók visszatérésében

Az autópiac nagyon bízik a vásárlók visszatérésében
© Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A privát emberek jelenleg inkább a használtautó–kínálatból elégítik ki az igényeiket.

A személyautók piacán a növekedés egyértelműen lassul, részben a magasabb bázis, részben a konszolidálódó vásárlőerő miatt. Ezzel együtt az előrejelzésnek nagyjából megfelelő nagyságrendben várta az elmúlt év végi eredményeket a Magyar Gépjármű-importőrök Szövetsége.

Kinek az érdeke?

A szakmai szervezetnél nagyon bíznak abban, hogy a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább folytatódik. A magánvásárlók jelenleg inkább a használtautó–kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánvásárlásnak tekinthető, csupán az általános forgalmi adó (ÁFA) visszaigénylése miatt kerül az adott gépjármű céges vásárlási körbe és finanszírozásba. A piacot jól ismerők nem győzik hangsúlyozni: senkinek az érdekét nem szolgálja az, hogy a drasztikusan növekvő és az újautó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, ami a magyarországi autópark öregedésének további folytatódását, a károsanyag–kibocsátás növekedését, a közlekedés biztonságának a csökkenését okozza, miközben a használtautó-import az ÁFA meg nem fizetésében élen jár.

A tervezett alatt

A kishaszonjármű-piac az eddig a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja által generált forgalomnövekedés után folyamatosan lassul, így pár százalékkal a tervezett alá várták az év végére. A nagy haszonjárműveknél a tervezettnél magasabb időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény várhatóan meghaladja az előrejelzéseiket. Az autóbuszpiac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen. Egyelőre ez kérdéses. A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge, de végre százalékosan jelentősebb növekszik. Létfontosságú lenne a robogók azonosításának a megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentis robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos hivatali procedúra könnyítése.

HBN0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés