Az atom erejével

Éppen a csernobili atomerőmű-katasztrófa 31. évfordulóján nevezte ki az új paksi atomerőműért felelős minisztert Áder János köztársasági elnök. Amennyiben ez az időpontválasztás véletlen volt, szimplán szerencsétlen, amennyiben viszont szándékos, elég morbid. Talán így akartak „pofont” adni az új atomerőművet ellenzőknek? Sokak szemében ezzel sem növelte megtépázott népszerűségét Áder János. Orosz Csaba írása.

Csernobil, Fukusima. Ez két településnév sokak agyába beégett. A jelenlegi magyar döntéshozók fejében a jelek szerint viszont nem tudatosult, hogy micsoda rengeteg emberéletet követelő és óriási környezetszennyezéssel járó balesetek történtek ott. A következmények pedig még több ezer, sőt több tízezer évig fognak hatni, például lakhatatlanná váltak azok a vidékek.

Igen, persze a szovjet technika soha nem tartozott a világ élvonalába. De a japánoké annál inkább, és hiába tettek meg mindent azért, hogy ne legyen baleset, mégis bekövetkezett.

Olyanról viszont még soha nem hallottam, hogy komoly kárt okoztak volna az atomerőművek töredékébe kerülő szélkerekek, napelemek, napkollektorok vagy hőszivattyúk.

– Orosz Csaba –