Az asztal mellett kell tárgyalni, nem az utcán

Akt.:
Az asztal mellett kell tárgyalni, nem az utcán
© Fotó: Matey István
Debrecen – Két éve a nyolcezer megyei tanárból kétezer élt saját képviselőjének megválasztásának lehetőségével.

A túl sok tananyag és tanulói óra a legsúlyosabb probléma a pedagógusok szerint. A 198 tankerületből 194-ben említették meg a múlt héten zajlott oktatási fórumok nyomán összegyűjtött több mint 4500 kritikában.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Egy nyolcadikos diáknak általában heti kétszer hét órája van, a többi napon hat, ez komoly teher. Magam is meglepődtem, amikor olvastam a saját tárgyam tervezetét, szinte kis tudósokat nevelünk már általánosban – erősítette meg Szabó Gyula, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségi tagja pénteken a Megyeházán. A legtöbbet hangoztatott gondok között van a pedagógusok óraszámának rendezetlensége, az intézmények gazdasági önállóságának hiánya és a tanárminősítési rendszer hibái. Szólt a központi irányítás egy előnyéről is, az áttanítások lehetősége okán Debrecenben nem bocsátottak el tanárokat, vidéken azonban nehézséget okozhat a pedagógushiány. Az Epreskerti Általános Iskola igazgatója tanfelügyelőként megtapasztalta, hogy indokolatlanul sok, 77 indikátorral kell értékelnie nyolc területen egy-egy pedagógust, bonyolult online rendszerben.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Az internetes felület a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatára jött létre, előtte nagy köteg minősítőpapírok érkeztek az intézményekbe, de azon dolgozunk, hogy még egyszerűbb legyen a folyamat – nyilatkozta, majd kiegészítette a szakmai szervezet egyéb elmúlt másfél évi eredményeivel. Tagjai szervezték a közösségi szolgálatot, s ellenőrzik ma, ők dolgozták ki az etikai kódexet – melyről Fekete József számolt be – és sok jogszabály előkészítésekor véleményeztek, tanácsaikat pedig többször megfogadták a törvényalkotók.

Jelentkezhetnek a Karba

A legfontosabb feladat most, hogy a Köznevelési Kerekasztal munkájából hatékonyan kivegyék a részüket. A feladatok megoldására hat munkacsoportot jelöltek ki, kettőnek az NPK a témafelelőse. Februárban és márciusban két hetente üléseznek a munkacsoportok, s egyeztetik az azonnali intézkedéseket, törvény- és rendeletmódosításokat igényló teendőket. Egészen decemberig terv van az ülések rendjére. – A tárgyalóasztal a megoldás nem az utca – hangoztatta Danku Attila. A Nemzeti Pedagógus Kar Hajdú Bihar Megyei Szervezetének elnöke elismerte, hogy gondok, megoldandó feladatok vannak az oktatási rendszerben, amelyek javításáért mindent megtesznek, de úgy véli a demonstrációkkal visszatetszést váltanak ki a pedagógustársadalomra nézve, illetve általánosítják a bajokat, miközben a cívisvárosban például a Klik együttműködő volt és nem alakult ki olyan helyzet, amely ellehetetlenítette volna a mindennapokat. Mint mondta, a helyi pedagógusok hamarosan újra megválaszthatják a szakmai szervezet megyei küldöttgyűlésének tagjait, immár négy évre. A titkos szavazásra április 19-ig regisztrálhatnak az NPK honlapján.

HBN–HABE
hirdetés