Az ÁSZ felkészült az MNB alapítványainak ellenőrzésére

Budapest – Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megkezdte a jegybanki alapítványok gazdálkodása ellenőrzésének előkészítését – közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy az Országgyűlés elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, mely lehetővé teszi, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizze az MNB által alapított alapítványok gazdálkodását.

Hozzáteszik: az Állami Számvevőszék általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal felelős gazdálkodás ellenőrzését.

Leszögezik: ÁSZ ellenőrzéseit előre meghatározott és nyilvános féléves ellenőrzési terv alapján, utólagosan végzi. Az ellenőrzések megállapításait, javaslatait pedig az ellenőrzések lezárását követően jelentésben hozza nyilvánosságra.

Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát. Az ÁSZ javaslataival a közpénzek szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását segíti elő – olvasható a közlemény.

– MTI –