Az Ars Sacra Debreceniensis díjazottjai

A fődíjas alkotás
A fődíjas alkotás - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – Ars Sacra Debreceniensis címmel a katolikusok debreceni visszatérésének 300. évfordulója tiszteletére kiállítás nyílt április 10-én a Belvárosi Galériában (Kossuth u. 1.).

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyével, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Hajdú-Bihar megyei csoportjával és a Debreceni Művelődési Központtal együttműködve kiállítást szervezett debreceni kötődésű képző-, ipar-, és fotóművészek szakrális műveiből.

Díjazottak:

  • Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye fődíja: Madarász Kathy Margit textiltervező iparművész
  • Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye díja: Gyöngy Enikő iparművész
  • Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja: Monostory Viktória ikonfestő
  • Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja: Kányási Holb Margit iparművész
  • Debreceni Művelődési Központ díja (önálló kiállítás a Belvárosi Galériában 2016-ban): Papp Károly grafikusművész
  • A zsűri különdíja: Kustár Gábor szobrász

300 éve kezdődött a katolikusok reformáció utáni visszatérése Debrecenbe, ezért a 2015. esztendőt Bosák Nándor püspök emlékévvé nyilvánította. Az emlékév programjába illeszkedik az Ars Sacra Debreceniensis címmel szerveződő kiállítás. A latin cím utal a katolikus hagyományra, de tartalmilag nem felekezet-specifikus művekből áll a kiállítás, hanem debreceni és debreceni kötődésű művészek olyan alkotásaiból, melyek az emberi lét szakrális és transzcendens dimenzióira utalnak. A tárlatra 65-en adták be munkáikat, s csaknem kétszáz műből válogatta ki a zsűri a tartalmi és esztétikai szempontoknak leginkább megfelelő 92 alkotást, köztük a díjazásra érdemeseket. A zsűri a kiállítás tematikus jellegére való tekintettel meghívott Debrecenből elszármazott művészeket, nem hivatásos alkotókat, valamint speciális területen alkotó népi iparművészeket is, hogy kellőképpen reprezentálja a város sokszínű szakrális művészetét.

Az alkotások május 11-ig tekinthetők meg hétköznapokon 10-18 óráig a Belvárosi Galériában (Kossuth u. 1.)

– Debreceni Művelődési Központ –