Az „aranypáros” kedveli Debrecent

Az „aranypáros” kedveli Debrecent
Kokó: „Budapest után itt van a legtöbb barátom, szeretem ezt a folyamatosan szépülő várost!”

Olimpiai érmesek, világ- és Európa-bajnokok léptek szorítóba az 54. Bocskai István-emlékversenyen, ám a legnagyobb respekt a magyar ökölvívás legendás duójának, Szántó Imre mesteredzőnek és Kovács István olimpiai, világ- és Európa-bajnoknak járt. A kesztyűk világában csak Öcsi bácsiként és Kokóként emlegetett sportemberek készséggel álltak a Napló rendelkezésére.

Visszavonulás elnapova

– A Bocskairól elsőként a ’92-es viadal ugrik be, szövetségi edzőként részem volt benne, hogy az olimpiai kvalifikációs versenyeken való indulás jogáért megmérkőztessük Bartha Zsoltot és Bognár Lászlót. Bognár nyert, aki később Barcelonába is kijutott. Kedves számomra Káté Gyula 2001-es sikere is, junior világbajnokként hamarabb nyert Bocskait, mint felnőtt ob-t. Azt sem fogom soha elfelejteni, amikor klubedzőként a két Bedákkal és Dudással megnyertük a nemzetek közötti csapatversenyt – nosztalgiázott az ősz hajú tréner, majd kérésünkre értékelte az idei viadalt. – Jónak ítélem a színvonalat, a világ két vezető boksznemzete, a kubaiak és az oroszok a nagyválogatottal vettek részt a tornán. A magyar versenyzőknek hasznos felmérő volt, erős vetélytársakkal szemben mérhették le formájukat.

A 67 évesen is remek kondícióban lévő mesteredző már 2005-ben foglalkozott a visszavonulás gondolatával, úgy tervezte, a 2008-as pekingi játékokra még felkészíti Bedák Pált, aztán az Unio Kispestnél mentori feladatokat lát el, ehelyett 2010-ben négy magyar válogatott is nála tréningezik. – Úgy hozta a sors, többen is felkértek, hogy irányítsam az edzéseiket. Nem mondhattam nemet, Káté Gyulát régóta ismerem, de a nagyon tehetséges Harcsa Zoltán is szép jövő előtt áll. Ha nem lesz törés a pályafutásukban, mindketten ott lehetnek a 2012-es londoni olimpián. Utána azonban valóban visszavonulok – jelentette ki a mesteredző, ám óriási szakmai tudását és boksz iránti rajongását alapul véve, nem elképzelhetetlen, hogy újra megtalálják a versenyzők és a feladatok.

Cívis barátok közt

Bár Szántó Imre világversenyen utoljára a ’97-es budapesti vb-n állt Kovács István szorítósarkában, a civil életben a mai napig remek kapcsolatot ápol a páros. Majd’ minden nap beszélnek telefonon, havonta egyszer pedig közös ebéd keretében vitatják meg a világ történéseit. Ha bokszról van szó, közös a nyelv és általában a vélemény is, Kovács István is elismerősen nyilatkozott az idei debreceni viadal színvonaláról. – A 91 kilogrammosok döntőjének résztvevői nagy csatát vívtak, minden tekintetben állták a versenyt a hivatásosokkal. Remek volt az 57 kilósok fináléja is, de nagyon örültem, hogy négy magyar is döntőt bokszolhatott. Ebben persze a szerencsés sorsolás is közrejátszott, de ez mindenképpen biztató a jövőre nézve. Bacskai Balázs nagy dolgot hajtott végre, megverte a korábban őt legyőző vb-ezüstérmes oroszt, a 9:0 persze kicsit túlzás, de sikere magabiztos volt. Varga Miklós szakmailag komoly feladatok ellátására alkalmas, kíváncsian várom, világversenyen mikor mutatja meg ezt az arcát. Debrecenben bárkit képes legyőzni, ha mentálisan előre lép, akkor nagy világversenyeken is jó eredményt érhet el – prognosztizált a profik között is Eb- vb-címet szerző bunyós.

Atlanta bajnoka versenyzőként több Bocskai-viadalon vett részt, de a boksz mellett számtalan kedves emlék fűzi Debrecenhez. – Ide mindig szívesen jövök, tervezek egy tavaszi, vámospércsi golfozást is, de nem hagyom ki az augusztusi K-1-gálát sem. Budapest után itt van a legtöbb barátom, szeretem ezt a folyamatosan szépülő várost!

Olimpiai kvalifikáció?

Kovács István a MOB elnökségi tagjaként is örömmel üdvözölte Kósa Lajos polgármester azon bejelentését, miszerint a városvezetés harcba száll azért, hogy a 2012-es Bocskai-emlékverseny olimpiai kvalifikációs viadalként kapjon helyet a nemzetközi versenynaptárban. – A rendezési költségek szakmailag jócskán megtérülnének, egy pontozásos sportágban rengeteget számít a hazai pálya. Ha az idei Bocskai kvalifikációs verseny lett volna, most négy magyar olimpiai résztvevőnk lenne, és nyugodtan készülhetnénk a további kvótaszerző viadalokra. 54 év után a Bocskai-emlékverseny megérdemelné, hogy még nagyobb rangra emelkedjen.

Címkék: , , , ,