Az arany olyan, mint a krumpli, csak drágább

Az arany olyan, mint a krumpli, csak drágább
© Fotó: AFP
Debrecen – Aranyat venni nem rendkívüli dolog, de körültekintően kell eljárni.

Két hazai céget nevezett meg a Napi.hu mint a nemrég kipattant aranyhamisítási ügy nagy vesztesét; hitelek fedezeteként jutottak az „aranytömbökhöz”, melyek utóbb trombitaréznek bizonyultak. A portál értesülései szerint 339,4 kilogrammnyi tömbről van szó, melyet egy biztonságtechnika cég raktárában találtak.

A lakosság számára titokzatos termék a befektetési célú arany, pedig olyan, mintha krumplit vennénk, csak ez drágább – összegezte egy neve elhallgatását kérő szakember, amikor a témáról kérdeztük. Mint mondta, a válság idején sokan menekítették a pénzüket aranyba, s bár azóta csökkent a kereslet, időtállóan népszerű, hiszen bármikor pénzre váltható.

Befektetési céllal lehet papíralapon aranyat vásárolni, ez olyan, mint egy kötvény, ami mögött van aranyfedezet. És meg lehet venni magát az aranyat fizikai valójában, ekkor kézbe kapjuk és mi gondoskodunk a megfelelő tárolásáról, például betehetjük egy banki trezorba. Mindkét mód lehet biztonságos, de mindig alaposan meg kell nézni, kitől vesszük, ha csak „papíron” vásároljuk, valóban ott van-e a nemesfém mögötte – mondta a szakember, aki a legjobbnak mégis azt tartja, ha ténylegesen aranyhoz jutunk a pénzünkért.

Aranylapok, tanúsítvánnyal | Fotó: AFP Aranylapok, tanúsítvánnyal | Fotó: AFP ©

Magyarországon befektetési aranytömböt néhány cég gyárt(at) (pl. a pénzverde); s habár ezek valódisága egyértelműen igazolható, fontos tudni, hogy az egyes országok különböző módon ismerik el a más országokból származó termékeket. Így, ha magyar aranytömböt szeretnénk eladni mondjuk Svájcban, a vevőnk be fogja vizsgáltatni – figyelmeztet a szakember, aki azt is hangsúlyozza, hogy a befektetési arany nem keverendő össze az arany ékszerekkel, melyek jelölése, piaca egészen másképpen működik!

– Az aranytömbön nincs fémjel, van viszont beütve sorozatszám. Ez alapján azonosítható, mikor, ki gyártotta és az eladás is végigkövethető! Mindenképpen számlával, tanúsítvánnyal és érintetlen csomagolásút érdemes venni – a csomagoláson egyébként szintén rajta van a sorozatszám. Ha kibontják, kicsit veszít az értékéből – tudtuk meg.

Habár aranytömbnek hívják, a legtöbben jellemzően nem kilós rudakat vásárolnak, hanem 5-10, esetleg 20 grammos lapokat, amiket ma már természetesen az interneten is meg lehet venni.

Az utóbbi időben nyilvánosságra került csalás (nagy mennyiségben trombitarezet árultak aranyként) kapcsán úgy véli, valószínűleg elmulasztották a fém ellenőrzését, ugyanis a szakemberek viszonylag egyszerű vizsgálattal meg tudják állapítani, valóban arany van-e a kezükben.

HBN


Mennyiért?

Hozzávetőleges árak online árusításban, október 7-én

  • 2 grammos aranyrúd: 24 ezer Ft
  • 5 grammos aranyrúd: 56 ezer Ft
  • 10 grammos aranyrúd: 109 ezer Ft
  • 20 grammos aranyrúd: 214 ezer Ft