„Az arabok ritkán fogyasztanak alkoholt, a feketék hangosak”

Akt.:
Még nagyobb a rendőri jelenlét a Sámsoni úton. Felvételünk illusztráció
Még nagyobb a rendőri jelenlét a Sámsoni úton. Felvételünk illusztráció - © Fotó: Napló-archívum
Debrecen – Pénteken szétnéztünk a Sámsoni úti befogadóállomás környékén, elcsitultak-e a kedélyek a hétfői zavargások után. A környékbeli boltosok nem örülnek, de gondjaik sincsenek a táborral.

Az elrobogó autók ellenére csendesen telt a pénteki nap a Sámsoni úti menekülttábor körül – legalábbis dél körül, mikor arra jártunk, minden nyugodtnak tűnt. Az odaút alatt persze a buszból feltűnt, hogy a táborhoz közel egy-két rendőrautó parkol, s néhány gyalogos járőr is kémleli a „határt”, de ettől függetlenül semmi sem utalt már arra, hogy itt napokkal korábban hatalmas konfliktus tört ki a menekültek között, amely verekedéssel, gyújtogatással, a készenléti rendőrség bevetésével járt.

A közelben álló, ironikus, Kék Fény nevű kocsma az egyik legfrekventáltabb hely, hiszen ott is van módja a táborlakóknak internetezni és hazatelefonálni.

Ettől függetlenül az épületbe belépve megdöbbentő a látvány, mivel a helyiségben mindösszesen egy sovány, fiatal hölgy áll a pult mögött, s szolgálja ki a vendégek igényeit. Tündi elmondása szerint nincs baj a betérő férfiakkal, a feketék néha ijesztően hangosan beszélnek (egymással is), de ő sosem tapasztalt semmi ellenszenveset. – Az arabok ritkán fogyasztanak alkoholt, azt is inkább az esti órákban, most meg épp’ ramadán van, ilyenkor egyáltalán nem isznak – fogalmazott.

Mint megtudtuk, a kocsma tulajdonosa a közel nyolcvan­éves Sanyi bácsi (sajnos házon kívül volt, mikor ott jártunk), akit Tündi elmondása szerint abszolút nem kell félteni: – Ha közeleg a záróra és a vendégek nem mozdulnak, olyankor Sanyi bácsi felbukkan, s kivétel nélkül kizavar mindenkit a helyről.

A legtöbbjük normális

– Azt hallottam, vannak olyanok, akik, mikor megkapják a konzervadagjukat, mennek ki a zsibire eladni – mondja egy férfi, amikor belépünk a táborral szemben egy vas-műszaki üzletbe. A két eladó hölgy és két vásárló épp’ a menekültekről beszélgetnek, így mikor elmondjuk, mi járatban vagyunk, tovább folytatják az eszmecserét. – Nagyon megijedtünk hétfőn, hatalmas kiabálás volt, rendőrök mindenhol, füst és zűrzavar – mondja a boltban dolgozó Ildikó, aki ráadásul a közelben is lakik.(Hétfőn két táborlakó vallási vitába keveredett és összeverekedtek, s ebből aztán komoly zavargások alakultak ki a menekülttáborban – a szerk.)


mtb


– A balhén túl egyébként semmi bajunk sincs a menekültekkel, néha szemetelnek, de ennyi. A legtöbbjük normális, főleg a feketék, a keleti, arab férfiak kulturális különbözőségek miatt kicsit ellenségesebbek a nőkkel, de velük sincs különösebb baj.

Nem lopják-e el az autót?

Továbbsétálva egy autókereskedésbe is betértünk. Az irodában dolgozó Zsuzsi csak annyit mondott, nem szeretik a menekülteket, be kellene az összeset zárni, de a forgalmukat nem befolyásolja a tábor közelsége, károkat sem okoztak nekik a menekültek.

Az internetkávézó mellett álló bútorboltot vezető Ferenc sem tudott valódi negatívumokról beszámolni. A hétfői esetnél ők is „tűzvonalban” voltak, ettől függetlenül sosem tapasztaltak semmi negatívat. Persze a tévhitekkel azért találkoznak, hiszen a vevők időnként telefonon érdeklődnek, tudnak-e a boltnál parkolni, nem lopják-e el az autójukat, illetve a nyugdíjasok is félve térnek be hozzájuk. – Egyszer egy kisgyerek jött be hozzánk kéregetni, kicsi bánom is, hogy nem adtam neki egy-két forintot, máskor meg egy-egy férfi nézett be, hogy nem tudunk-e nekik munkát adni – árulta el Ferenc, aki azért hozzátette, sajnos növekvő ellenszenv miatt azért tart az újabb balhéktól, emiatt tervezi, hogy beszerez egy riasztópisztolyt a biztonságuk megőrzése érdekében.

HBN–VÉZS


A hétfői eset

Hétfőn két táborlakó vallási vitába keveredett (egyikük elvette és megtaposta a másikuk Koránját) és összeverekedtek, s ebből aztán komoly zavargások alakultak ki a menekülttáborban. Több száz rendőr vonult a helyszínre, hogy megfékezzék az összetűzést. A tömeg gyújtogatni kezdett és kővel dobálták az elhaladó autókat, egy rendőr könnyebb sérüléseket is szenvedett, azonban komolyabb tragédia szerencsére nem történt.