Az antiszemita jelenségek monitorozásáról tárgyalt az amerikai különmegbízottal Gál András Levente

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) – Az antiszemita vagy kisebbségellenes jelenségek monitorozásáról, valamint egy új történészbizottság felállításáról egyeztetett Gál András Levente kormánybiztos Hannah Rosenthallal, az amerikai külügyminisztériumnak az antiszemitizmus megfigyeléséért és az antiszemitizmus elleni harcért felelős különmegbízottjával.

A kormányzati portál pénteki tájékoztatása szerint a jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos a csütörtöki budapesti találkozón ismertette, hogy elkezdődtek az egyeztetések egy monitoring-rendszer kiépítésének lehetőségéről. Ez a rendszer nemzetközi összehasonlításban is hiteles és tényszerű képet adna arról, hogy Magyarországon vannak-e, és ha igen milyen jellegű antiszemita vagy kisebbségellenes jelenségek, továbbá milyen az ezzel kapcsolatos társadalmi megítélés és az intézményi reakciók.

Gál András Levente arról is tájékoztatta a különmegbízottat, hogy folyamatban van egy olyan történészbizottság felállítása, amelynek a Kárpát-medence XX. századi történelmének értékelése lesz a feladata, különös tekintettel a vallási és nemzetiségi intoleranciával összefüggő jelenségekre és személyekre.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jelezte azt is, hogy a felek “élénk eszmecserét folytattak” az új nemzeti alaptantervről.

MTI