Az anticiklon hatása érvényesült

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – A napfény a haszonállatokra is jótékony hatással van; ilyenkor jobban fejlődnek. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Újabb hét telt el számottevő csapadék nélkül Kelet-Magyarország térségében, a száraz, napos, eseménytelen idő végig kitartott február harmadik hetében.

Kell a csapadék

Továbbra is anticiklon hatása érvényesült az elmúlt héten, az erre jellemző leszálló, szárító hatású légmozgások pedig garantálták a jobbára napos és csapadékmentes időt. Sem Hajdú-Bihar, sem pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem hullott mérhető mennyiségű csapadék az időszakban, egyedül a hét utolsó napján fordult elő szórványosan kisebb eső. Csapadéknyomnál nagyobb mennyiséget azonban ez sem okozott vasárnap éjfélig. A csapadékmentesség segített a helyenként előforduló belvízproblémákon, az érintett területek kiterjedése lényegesen csökkent az elmúlt hetek folyamán. Ugyanakkor a mélyebb rétegekben még vízhiányos talajokon – elsősorban a szabolcsi-szatmári térség talajai esetében – a deficit 50-70 mm-re növekedett 1 m mélységű szelvényre vetítve.

Lassú enyhülés

Igen magas volt a napfényes órák száma az elmúlt időszakban, mely gyakorlatilag a csillagászatilag lehetséges időtartamot közelítette. Sok helyen kétszer-háromszor annyit sütött a nap, mint a sokéves átlag: napi kb. 3 óra helyett akár 8-9 órán keresztül élvezhettük a napsütést. A bőséges napfény haszonállatainkra is jótékony hatással van, fejlődésük, termelésük fokozódik, ellenálló képességük javul. Gazdasági növényeink számára az év ezen szakában kevésbé egyértelmű e kedvező hatás, az erős besugárzás magas nappali hőmérsékletekkel együttesen a nedvkeringés fokozódását válthatja ki, mely a fagyérzékenységet fokozza. Márpedig az időszak során több ízben is előfordult erősebb fagy, csupán a hét utolsó napjára virradóra akadt néhány fagymentes terület a térségben. A leghidegebbet 18-án hajnalban mértük, akkor területi átlagban is -10 fok körül szóródott a lehűlés mértéke, de Nyírbátor környékén pl. egészen -11,4 °C-ig süllyedt a hőmérő higanyszála. Ezt követően a lassú enyhülés a nappali hőmérsékletekben is megmutatkozott, a kezdeti 3-8 fokról 9-14 fokig emelkedtek az értékek a hét legvégére. A napi középhőmérséklet átlagosan 10-14 fokos hőingás mellett eleinte -2 – +1, később 0 – +5 °C között alakult, ez összességében 0,5-1 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értéket. A hét – és egyben az esztendő eddigi – legmelegebb napja 22-e volt. Az általában 9-14 fokos napi maximumok közül Debrecen belterületén mértük a legmagasabbat, kereken 14,0 °C-ot.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –