Helyi közélet

2012.11.06. 14:24

Hajdú-Bihari tankerületek - A nevek péntekig még "titkosak"

Hajdú-Bihar - Megyénk tíz tankerületi igazgatójából egyelőre csak a debreceni vezetőjének neve ismert.

Hajdú-Bihar - Megyénk tíz tankerületi igazgatójából egyelőre csak a debreceni vezetőjének neve ismert.Bár a tankerületi igazgatókat csak egy november 9-i sajtótájékoztatón mutatják majd be - közölte kérdésünkre Lövei Tünde, az Emberi Erőforrás Minisztériumának (EMMi) sajtófőnöke -, annyi már kiderült, hogy a debreceni tankerület vezetői pozíciójára november elsejei hatállyal Pappné Gyulai Katalint nevezték ki - ezt lapunknak telefonon az új igazgató is megerősítette, ám az említett időpontig ő sem kívánt bővebben nyilatkozni. A debreceni polgármesteri hivatal oktatási osztályvezetője, korábban a Vénkerti Általános Iskola igazgatója a debreceni, s egyben megyeközponti tankerület igazgatójaként irányítja majd az oktatási intézmények munkáját.

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke múlt héten annyit hozott nyilvánosságra, hogy összesen 874-en jelentkeztek a 198 tankerületi igazgatói álláshelyre. Kiemelte: nagyon sok jól felkészült, tapasztalt szakember közül választották ki végül a tankerületi vezetőket.

A fenntartóváltás egyébként megyénk 133 oktatási intézményét és az azokban tanuló több mint 66 ezer diákot érinti, de mint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korábban ígérte, utóbbiak a változásból nem fognak érezni semmit. Az önkormányzatoknak még november 15-ig van lehetőségük eldönteni, hogy tudják-e vállalni a működtetést - erről a háromezer fő alatti településeknél kell nyilatkozni, ha nem jelzik, automatikusan átveszi az állam. A nagyvárosok (3 ezer fő felett) vezetőinek viszont azt kell eldöntenie, hogy állami kézbe adja feladatait, e döntés okát azonban meg is kell indokolniuk. Mint arról korábban már beszámoltunk a megyeszékhely továbbra is vállalja 49 oktatási intézményének fenntartását, az viszont egyelőre még kérdéses, hogy a megye többi tankerületében működő, összesen 84 intézményből mennyit vesz majd át az állam. Az államtitkárságnak egyelőre erre vonatkozóan nincsenek nyilvánosságra hozható adatai - közölték.

HBN

 

A megyei tankerületekről

A tankerületek a járásokhoz igazodnak majd.

Járás Intézmények száma Tanulók száma

balmazújvárosi tankerület 7 3305

berettyóújfalui tankerület 15 6700

debreceni tankerület 49 28222

derecskei tankerület 8 4188

hajdúböszörményi tankerület 14 5090

hajdúhadházi tankerület 5 2557

hajdúnánási tankerület 5 4323

hajdúszoboszlói tankerület 14 5060

nyíradonyi tankerület 8 2315

püspökladányi tankerület 8 4744

összesen 133 66504

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában