Az amerikai befektetők jól érzik magukat a régióban

Sárospatakra és Tiszaújvárosba látogatott a hét elején George H. Walker, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki a sárospataki Rákóczi-várban adott interjút.


– Megyénk ipari parkjaihoz folyamatosan keresnek befektetőket. Milyen eséllyel célozzák meg az ipari parkok az amerikai befektetőket?
– Több tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az amerikaiak számára is vonzóvá váljon ez a régió. Az amerikai vállalkozók elsősorban a képzett, megfelelő munkamorállal rendelkező munkaerő meglétét várják el, emellett természetesen fontos a jó infrastruktúra, a piac, a vásárlóerő közelsége és elérhetősége, valamint természetesen figyelembe veszik az adott ország adózási szabályozását.

– Mit tehet a diplomácia azért, hogy ebben a térségben is megtelepüljenek az amerikai vállalkozások?
– Követségünk egyik elsődleges célja, hogy minél több amerikai befektetőt csábítsunk ebbe az országba, ebbe a régióba. Az Aranykulcs programunk keretében arra biztatjuk az amerikai befektetőket, hogy ismerkedjenek meg Magyarországgal, ismertessék meg a régiók képviselőit az igényeikkel. Azon igyekszünk, hogy minél több ilyen partnerkapcsolat létrehozásában segíthessünk. Egy roadshow-program keretében Magyarország amerikai nagykövetével több amerikai várost is felkerestünk, hogy személyesen ismertessük meg az ottani vállalkozókat a magyarországi befektetési lehetőségekkel.

– A nagykövet úr megyénkbeli látogatása során milyen tapasztalatokat szerzett a térségben működő amerikai érdekeltségű vállalkozásokról?
– Egyértelműen kedvezőek a benyomásaim. Megítélésem szerint az amerikai érdekeltségű vállalkozások jól érzik magukat Magyarországon és ebben a régióban. Ezt jelzi az, hogy a legnagyobb amerikai befektetők közé tartozó General Electrics vagy az IBM a további magyarországi terjeszkedésen, munkahelybővítésen dolgozik.

– Milyen ma Magyarország partneri megítélése az Amerikai Egyesült Államokban? Befolyásolják-e ezt a megítélést a magyar belpolitikában zajló események?
– Nagyon erős és nagyon egészséges a két ország kapcsolata. Magyarország rendkívül erős partnere hazámnak a terrorizmus elleni küzdelemben. Magyarország jelenleg is több száz emberrel vesz részt a Balkánon, Irakban és Afganisztánban a békefenntartó missziókban. A közelmúltban hazájuk felajánlott egy tartományi újjáépítő csapatot, amely Afganisztánban tevékenykedne. A magyarok lojálisak és készségesek hazám iránt. Ami a kérdés második felét illeti, a közelgő magyarországi választások semmilyen irányban nem befolyásolják a két ország partneri kapcsolatát. Az Amerikai Egyesült Államok nem pártokkal, hanem Magyarországgal működik együtt. A pártsemlegességre mi sem jellemzőbb, hogy két héttel ezelőtt Obán Viktort és feleségét láttam vendégül vacsorára, pár nappal ezelőtt pedig Gyurcsány Ferencet és feleségét volt szerencsém fogadni egy vacsorára.

– Ha megenged ez személyes kérdést: a nagykövet úr miért tartja fontosnak a férfiak esetében a betegségmegelőzést? Véleménye szerint szükség lenne ennek az intézményesítésére is?
– Köszönöm a kérdést. Az Amerikai Egyesült Államok előző nagykövete honosította meg ebben az országban az úgynevezett hídsétát, ami felhívta a figyelmet a nők rendszeres mammográfiai szűrésére. Talán ennek is köszönhetően az emlőrák Magyarországon az első helyről a harmadikra szorult vissza a halálozási okok között. Ami a férfiak egészségét illeti, elkeserítő, hogy a magyar férfiak várható átlagéletkora 68 év, míg Nyugat-Európában a férfiak átlagosan 77 évig élnek. Ennek egyik oka, hogy a magyar férfiak nem teszik meg a megelőző lépéseket. Nagy örömünkre szolgált, hogy tavaly a kormány segítségével 35 magyar városban tartották meg a férfiak egészséghetét, amelynek keretében prosztatavizsgálaton, koleszterinszint-ellenőrzésen és vérnyomásellenőrzésen vehettek részt a férfiak. Ezen kívül próbáljuk felhívni a figyelmet a dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklésére, hiszen ezek mind lerövidítik a férfiak várható élettartamát. A kezdő lépéseket már megtettük.