Az alvásmegvonás a fizikai igénybevételhez hasonlóan hat az immunrendszerre

Washington, 2012. július 2., hétfő (MTI) – Egy éjszakányi kimaradt alvásnak ugyanolyan hatása van az ember immunrendszerére, mint a fizikai igénybevételnek – állapították meg holland kutatók a Sleep című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

 

A vizsgálatba bevont férfiakat 29 órán át nem hagyták aludni, miközben többször mérték vérükben egy fehérvérsejttípus, a granulociták számát. Az immunrendszer ezen sejtjeinek vérbeli szintje napközben változik, sőt meghatározott napi ritmusa van. Ez a ritmus azonban az alvásmegvonás következtében elveszett.

A tanulmány teljes időtartama 48 óra volt, ez alatt három óránként vettek vért a résztvevőktől, és mérték fehérvérsejtjeik számát friss állapotban, majd a 29 órás alvásmegvonás közben és után is.

Az alvászavarok miatti alváshiányt összefüggésbe hozták már több testi állapot kialakulásával, így az elhízással, olyan krónikus betegségekkel, mint a diabétesz, valamint a mellrákkal. A kutatók úgy vélik, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy az immunrendszer változásai miként befolyásolják e betegségek kifejlődését – idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com).

 

 

pmy \ ksb \ kpt

 

MTI

Címkék: