Az alpolgármester irányítja hétfőtől Gilvánfát

Csaknem két évig gyakorolta polgármesteri jogait Gilvánfa első embere, pedig 2008 tavaszán jogerősen elítélték hűtlen kezelés miatt.

Bár a közügyektől nem tiltották el, megbízatása mégis megszűnt, mert a bíróság a korábbi polgármesteri tevékenységében találta bűnösnek. A bíróság állítólag nem tudta, hogy az elítélt polgármester, de ha tudta volna, akkor sem kellett volna értesítenie az önkormányzatot.

Orsós János korábban többször volt már Gilvánfa polgármestere, legutóbb 2008 januárjában időközi választáson választották meg. Három hónapra rá hűtlen kezelés miatt pénzbírságra ítélte a bíróság. Bár a polgármestert nem tiltották el a közügyektől, megbízatása mégis megszűnt az ítélethirdetéskor, mivel a bíróság a korábbi polgármesteri ciklusában elkövetett bűncselekmény miatt marasztalta el.

Az ítéletet kimondó Siklósi Városi Bíróság nem tudta, hogy az elítélt polgármesterként dolgozik.

“Az ítéletet 2008. április 3-án hirdette ki, és az időközi választásokon ő 2008 januárjában nyert, de erről a bíróságnak nem volt tudomása. De a bíróságnak akkor sem kellett volna értesíteni senkit, hogyha tudomása lett volna, ilyen jogszabályi kötelezettsége nincsen” – mondta a Független Hírügynökségnek Hajdú István, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője.

A volt polgármester szerint ő tájékoztatta az ítéletéről a képviselő-testület, de annak tagjai marasztalták. A képviselőtestület egyetlen tagja sem nem akarta, hogy ismételten választás legyen – mondta a Független Hírügynökségnek Orsós János.

A polgármestert egyébként már többször elítélte a bíróság, legutóbb is azért vesztette el megbízatását, mert kiderült, hogy a jogerős ítélet után hónapokig vezette a települést. A szabályok szerint Gilvánfán idén időközi választást már nem lehet tartani. A települést hétfőtől Ignácz János alpolgármester irányítja.