Az állások védelmére kel a francia kormány

Nem fogadja el a párizsi kormány, hogy a francia olajipari óriás, a Total bezárja egyik finomítóját Észak-Franciaországban, amíg nem gondoskodik a 800 dolgozó állásáról – közölte hétfőn az ipari miniszter.

Christian Estrosi azt mondta francia BFM rádiónak, hogy a “Total még semmit határozott álláspontot nem közölt ezzel kapcsolatban a kormánnyal, amely viszont eltökélt a véleményét tekintve”.

Az ipari miniszter kijelentette, hogy “a francia kormány nem fogad el egyoldalú lépést a cégtől, amennyiben ez a dolgozók állásbiztonságát veszélyezteti, vagyis garanciákat kell kapniuk a dolgozóknak, hogy új munkához jutnak”. Estrosi azt is mondta, hogy “az ország nehezen érti meg, miként képes egy ekkora cég, amelynek hatalmas profitja van, ilyen lépést tenni anélkül, hogy a dolgozókról gondoskodna”.

A Total decemberben jelentette be, hogy be akarja zárni a Flanders-ben lévő finomítót, amelynek 370 főállású, és 450 szerződéses dolgozója van. A Total azt is közölte, hogy fontolóra veszi egy metánüzem építését a finomító bezárása, és a régi munkaügyi helyzete miatt.

A múlt héten az ipari miniszter azzal fenyegette meg a Totált, hogy a kormány nyomást fog gyakorolni a finomító bezárása elleni intézkedésként. Estrosi hozzátette: Nicolas Sarkozy elnök ugyanúgy közbeavatkozik majd a Total esetében, mint a Renault-nál, amikor közölte az autógyárral, ne vigye a termelést Törökországba.

Hétfőn tüntettek a Total dolgozói a cég Párizshoz közeli központjánál. Az óriásvállalat válaszul azt közölte, hogy június végéig elhalasztják a döntést a finomító bezárásáról.