Az álláshirdetést feladni tervezők a következő egy évben 1-4 főt vennének fel

Akt.:
Debrecen – Erőteljesen megugrott a munkaerő-felvételt tervező cégek aránya, minden negyedik kis- és középvállalkozás (kkv) tervez álláshirdetést feladni a következő egy évben. Emellett a fizetésemelési szándék is nőtt, durván a vállalkozások harmadánál számíthatnak a dolgozók magasabb bérre – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

A vállalkozások többsége a jelenlegi dolgozói létszámmal fog működni a következő egy év során, azonban a válaszadók között jelentősen megnőtt a munkaerő-felvételben gondolkodók aránya.

Nagy a szórás

„A létszámbővítést tervező cégek aránya látványosan, tizenhatról huszonnégy százalékra ugrott, tehát várhatóan közel minden negyedik vállalkozás fog álláshirdetést kiírni a következő egy évben, és a legtöbben egy-négy főt vennének fel. Nem mindegy azonban, hogy ki milyen területen keres állást, hiszen a különböző ágazatokban igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg a szolgáltató és mezőgazdasági cégek csupán tizenhét-tizenkilenc százaléka tervez felvételt, addig a kereskedelmi és az ipari szektor esetében már huszonkilenc, illetve harminchárom százalék ez az arány” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adata is kedvező, hiszen ismét gyarapodott a belföldön dolgozók száma.

Emelésre fel!

A fizetésekre inkább a változatlan munkabér a jellemző, de egyre többen készülnek emelésre. A cégek többsége a jelenlegi jövedelem szinten tartására törekszik, míg a fizetésemelést tervező cégek aránya harmincegyről harminchét százalékra ugrott, és átlagosan három százalékkal magasabb bért utalnak majd a dolgozók bankszámlájára. Nem mindegy azonban, ki hol dolgozik, ugyanis a cégmérettel párhuzamosan a fizetésemelés esélye is számottevően nő. Míg például a mikrovállalkozások csupán harmada készül emelni a munkabéreket, addig a kis- és középvállalkozásoknál ugyanez az arány negyvenegy-negyvenkét százalék.

HBN