Az állam kéri azt, amire pénzt adott

Akt.:
Az állam kéri azt, amire pénzt adott
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A visszafizetési kötelezettség alól többféle módon lehet mentesülni.

E napokban értesítik országszerte azokat a hallgatókat, akik – tanulmányaik jelenlegi állása alapján – nem szerzik meg az előírt határ­időre oklevelüket, és ezért állami ösztöndíjuk visszafizetésére lehetnek kötelezettek.

Nyár végéig

Azoknak a felsőoktatásban tanuló diákoknak, akik 2012 szeptemberében magyar állami ösztöndíjas finanszírozási formában, négy féléves képzésben (mesterképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben) kezdték meg tanulmányaikat (vagy időközben erre a finanszírozási formára sorolták át őket), az oklevélszerzési határidő 2015. augusztus 31-én lejár. A felsőoktatási törvény értelmében a magyar állami ösztöndíjas hallgatóknak a képzési idő másfélszerese, azaz a négy féléves képzések esetében hat félév alatt kell megszerezniük az oklevelüket (ez módosul, ha a hallgatónak volt passzív féléve, az ugyanis kitolja a határidőt.) Amennyiben ezt nem teljesítik, az igénybe vett ösztöndíj 50 százalékát kell megfizetniük az államnak.

A nyelvvizsga miatt

A Debreceni Egyetemen (DE) érintett 124 hallgató közül a legtöbben a gazdaságtudományi, a bölcsészettudományi, az egészségtudományi, az agrártudományi és a természettudományi képzési területen végezték vagy végzik tanulmányaikat a DE-en.

„2012-ben mesterképzési szakjainkra és felsőfokú szakképzésre állami ösztöndíjas helyekre 1419 hallgatót vettünk fel, így az érintett létszám nem éri el a felvettek 9 százalékát” – hangsúlyozza a DE a Naplónak adott válaszában. Az elmaradás háttereként – a személyes okokon túl, nem meglepő módon – a legtöbb esetben az oklevélhez szükséges nyelvvizsga hiánya áll – derül ki az intézmény tájékoztatásából.

Mentesség is kérhető

Az érintettek bizonyos feltételek mellett legfeljebb két évre kérelmezhetik a határ­idő felfüggesztését; például ha szervezett formában nyelvet tanulnak. Mentességet is kaphat a (volt) hallgató tartós betegség, megváltozott munkaképesség, baleset, szülés, két vagy több gyermek nevelése vagy egyéb váratlan, rajta kívül álló ok miatt.

A visszafizetés elkerülése érdekében vállalhatja azt is, hogy itthon dolgozik annyi ideig, amennyit az állami ösztöndíjas képzésben töltött – ismerteti az Oktatási Hivatal.

HBN