Az alkotólelket is simogatták az ecsetek

Ikonfestő tábor
Ikonfestő tábor - © Fótó: HBN
Nyíracsád – Augusztus első hetében negyedik alkalommal találkoztak az ikonfestők Nyíracsádon.

Halk zene hallatszott, nyugalom és mennyei békesség áradt a nyíracsádi görögkatolikus szolgáltató ház nagytermében, ahol két hosszú asztalnál alkottak az idei ikonfestő kurzus résztvevői. Dolgoztak, festettek, imádkoztak. Az ikonfestés ugyanis olyan, mint az imádság: beszélgetés a Jóistennel, az alkotó üzenete a Jóatya felé.

A kurzuson tizenhárman, többen visszatérőként vettek részt. Heten a Vereb Csabáné által vezetett helyi ikonfestő kör tagjai, hatan pedig az ország különböző pontjairól, Hajdúszoboszlóról, Budapestről, Pécelről, Lajosmizséről és Nyíregyházáról érkeztek. A tábor szakmai vezetője idén is Tarzíciusz testvér, ferences szerzetes volt.

A résztvevők a Krisztus ikonok mellett Szent Kristófot, Szent Margitot, Szent Istvánt, Szent Miklóst és angyalokat ábrázoló képeket festettek, amelyeket a tábor végén Tóth Elek parókus atya szentelt meg. Volt, aki első alkalommal próbálkozott, de többen már a sokadik ikon elkészítésére vállalkoztak. A semmihez sem hasonlítható, léleknyugtató közösségi élmény, a békés elmélyülés és a csendes imádság mellett mindenki más-más céllal érkezett.

A középiskolás Terdik Mártit és Barna Annát az alkotás öröme és a szabadidő hasznos eltöltése inspirálta, Gulyásné Szalontai Irén két gyermekéért szeretett volna ily módon hálát adni, Szabó Cecília pedig beteg kolléganője gyógyulásáért ajánlotta fel az elkészült ikont.

HBN–KZE0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés