Az alkotólelket is simogatták az ecsetek

Ikonfestő tábor
Ikonfestő tábor - © Fótó: HBN
Nyíracsád – Augusztus első hetében negyedik alkalommal találkoztak az ikonfestők Nyíracsádon.

Halk zene hallatszott, nyugalom és mennyei békesség áradt a nyíracsádi görögkatolikus szolgáltató ház nagytermében, ahol két hosszú asztalnál alkottak az idei ikonfestő kurzus résztvevői. Dolgoztak, festettek, imádkoztak. Az ikonfestés ugyanis olyan, mint az imádság: beszélgetés a Jóistennel, az alkotó üzenete a Jóatya felé.

A kurzuson tizenhárman, többen visszatérőként vettek részt. Heten a Vereb Csabáné által vezetett helyi ikonfestő kör tagjai, hatan pedig az ország különböző pontjairól, Hajdúszoboszlóról, Budapestről, Pécelről, Lajosmizséről és Nyíregyházáról érkeztek. A tábor szakmai vezetője idén is Tarzíciusz testvér, ferences szerzetes volt.

A résztvevők a Krisztus ikonok mellett Szent Kristófot, Szent Margitot, Szent Istvánt, Szent Miklóst és angyalokat ábrázoló képeket festettek, amelyeket a tábor végén Tóth Elek parókus atya szentelt meg. Volt, aki első alkalommal próbálkozott, de többen már a sokadik ikon elkészítésére vállalkoztak. A semmihez sem hasonlítható, léleknyugtató közösségi élmény, a békés elmélyülés és a csendes imádság mellett mindenki más-más céllal érkezett.

A középiskolás Terdik Mártit és Barna Annát az alkotás öröme és a szabadidő hasznos eltöltése inspirálta, Gulyásné Szalontai Irén két gyermekéért szeretett volna ily módon hálát adni, Szabó Cecília pedig beteg kolléganője gyógyulásáért ajánlotta fel az elkészült ikont.

HBN–KZE
hirdetés