Az Alföldről indul az ég közelébe

A Székely-Magyar Pamir expedíció tagjaként Székely Józseffel
A Székely-Magyar Pamir expedíció tagjaként Székely Józseffel - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Nem tartja magát hegymászónak, mégis hétezer méteres magasságot készül megmászni a Debreceni Egyetem geológusa.

Tudod, ki járt először a Déli-sarkon? Tette fel a kérdést évekkel ezelőtt egy gimnazista fiatalember barátjának, aki nem tudta a választ. Amundsen, tanulta meg, majd másnap édesapja egy sarkkörökről szóló könyvet nyújtott át meglepetésként. – Itt kezdődött az én szerelmem előbb a sarkvidék, majd a hegyek iránt. Minden könyvet elolvastam a sarkvidéki expedíciókról, de mivel oda eljutni nagy tapasztalatot és tudást igényelt volna, a hegyek felé vettem az irányt, ugyanis véleményem szerint azok állnak hozzá a legközelebb – magyarázta Radics Tamás, a Debreceni Egyetem Ásvány- és Földtani Tanszékének Ph.D. hallgatója. A Kápolnásnyékről származó fiatalember ezt követően elhatározta, hogy geológiát akar tanulni, így érkezett a cívisvárosba, ahol a mai napig él és dolgozik.

Naszály, Mont Blanc

– A Cserhátban kezdtem a túrázást, majd annak bejárása után komolyabb célokat tűztem ki magam elé. Az első önálló szervezésű, és egyben legtöbb élményt nyújtó túrám öt évvel ezelőtt a Pireneusokban, a 3355 méter magas Monte Perdido csúcsának támadása volt. A repülőgépen elvették tőlünk a naptejet, mivel túl nagy tubusban volt, és mivel szegény büdzséből gazdálkodtunk, naptej helyett élelmet és sört vettünk a társammal. A mászáshoz, abban bízva, hogy segít valamit, zsírral kentük le magunkat. Leégtünk, büdösek lettünk és ragadtunk, de ezekből a dolgokból sokat tanultam, például, hogy a zsír nem szűri meg a Nap sugarait – idézte fel első nagyobb túrájának emlékezetes pillanatait. Két évvel később a geológus már egyedül, vagyis nagyapja pálinkájának társaságában indult az Alpokba meghódítani a 4810 méter magas Mont Blanc-t, valamint a Gran Paradisót. – Három hetet töltöttem a hegyen, minden nap hajnalban keltem, hogy a nemzeti park őrei ne büntessenek meg, amiért sátrat vertem, ugyanis a menedékház túl drága, táborozni viszont tilos. A tehetősebbek persze a házban aludtak, komolyabb felszereléssel is rendelkeztek, de szerintem ezeket a különbségeket kitartással és elhivatottsággal kompenzálni lehet – hangsúlyozta.

Edzés „idelenn”

– A hegymászás az a sport, amelyet nem a csúcson kell abbahagyni. Egy hegy akkor van megmászva, ha le is jöttünk róla, viszont magamat nem tartom hegymászónak, csupán hegyeket szerető embernek – fogalmazott a geológus. Hozzátette, az Alföldön a hegymászásokra edzeni leginkább hosszútávfutással lehet, illetve ha az embernek lehetősége van rá, a szomszédos Erdély kiváló terep a gyakorlásra.

– Szilágyi Magdolna –

A teljes cikk a Napló hétfői számában olvasható.