Az alacsony világpiaci élelmiszerárak trendje folytatódik

Budapest, 2015. október 8., csütörtök (MTI) – A nemzetközi piacokon a mezőgazdasági termények ára folyamatos csökkenést mutat, emellett az árak volatilitása is mérséklődik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most megjelentetett előrejelzéséről, a Food Outlookról készült sajtóközlemény alapján.

A FAO Rómában közzétett tájékoztatása szerint a FAO élelmiszerár-indexét a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.

A FAO közleménye szerint a mutató 6 éve nem tapasztalt mélypontot ért el augusztusban. A szeptemberi eredmények szerint elenyésző mértékben, de nőtt az index. A mostani 165,3 pontos érték még így is közel 20 százalékkal alacsonyabb a korábbi év ugyanezen időszakához képest.

Ebből az a következtetés vonható le, hogy a közelmúlt változásai egy csökkenő és egyre kiegyensúlyozottabb árszintet jeleznek előre – idézi Adam Prakash és Friederike Greb, a FAO szakértőinek véleményét a közlemény.

Példaként hozza ugyanakkor az elemzés a rizs árát, ami általában nem mozog együtt a többi gabonáéval. Továbbá azt, hogy a cukorárak gyakran ingadoznak, 1990 óta több mint 12 alkalommal produkáltak legalább 50 százalékos kilengést. A hús és tejtermékek – romlandóságuk miatt – kis késéssel bár, de az esetek többségében követik az általános tendenciát.

Az elemzés kitér rá: most a globális termelés a raktárkészletek bősége ellenére a kereskedelemben forgó gabona mennyisége majdnem 3 százalékot csökkent – ez 364 millió tonna – a korábbi június-júliusi időszakhoz képest.

A globális szinten csökkenő élelmiszerárak középpontjában a legfontosabb szemes termések állnak. A FAO legutóbbi Gabonakészletek és -igények című gyorsjelentése szerint a 2016-os évet a világ várhatóan 638 millió tonna egyenleggel zárja ezen a területen. Ez 4 millió tonnával kevesebb a nyitóadathoz képest.

A világ gabonatermése – 2534 milliárd tonna – az előrejelzések szerint a korábban vártnál alig 1 százalékkal alacsonyabb a 2014-es évi rekordhoz képest. A háttérben az Egyesült Államok alacsonyabb kukorica-termésátlaga áll – tartalmazza a közlemény.

– MTI –