Az AKSD felől akár jobban is keménykedhetne a tél

Akt.:
Jöhet a fagy, jöhet a hó, az AKSD felkészült
Jöhet a fagy, jöhet a hó, az AKSD felkészült - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Felkészültek a tél esetleges komoly támadására az AKSD-nél.

Az önkormányzati fenntartású utak nagy részét a város megbízásából kezelő AKSD Kft.-nél felkészülten várnak egy esetleges komolyabb havazást, jegesedést. A készenlét február végéig tart náluk.

Van ember is és gép is

Képesné Domokos Csilla, a vállalat szóvivője közölte: amennyiben hó-, vagy jéghelyzet alakul ki, a szükséges munkákat a polgármesteri hivatal által meghatározott, úgynevezett útvonal ütemterv szerint végzik. Először a tömegközlekedési járművek útvonalába eső utcákról takarítják el a havat és a jeget, majd sorrendben a fő gyűjtő utak, a lakótelepi utak, a kertségi szilárd burkolatú utak, végül az úgynevezett egyéb utcák következnek. A buszok, trolik, villamosok megállóhelyeiről, a parkok járdáiról, a lépcsőkről, a kerékpárutakról és a felüljárókról is eltüntetnék a havat, a jeget. Mindennek elvégzésére, akár a folyamatos munkára is megvan a kellő számú munkatárs és a megfelelő géppark. A csúszásveszély megszüntetésére só és homok 1:3 arányú keverékét szórják ki. Ennek folyamatos beszerzése megoldott, így akár extrém téli időjárás esetén sem fogyna el a készlet.

A megbízás

Az AKSD munkatársai folyamatosan ellenőrzik az utakat, és ha a város meghatározott pontjain síkosságot tapasztalnak, esetleg a lakosság, vagy a katasztrófavédelem jelzi ezt, a cég munkairányítója azonnal felveszi a kapcsolatot az önkormányzat illetékeseivel. Ők indokolt esetben megrendelik a takarítási, síktalanítási munkát a vállalatnál.

A szóvivő hozzátette: az anyagi lehetőségek korlátai miatt az önkormányzat illetékesei nincsenek könnyű helyzetben téli munkák megkezdését illetően. Például olyan időjárási helyzet is kialakulhat, amikor a hóesés után hirtelen enyhülés jön, és beavatkozás nélkül elolvad a hótakaró.

Nagyobb mennyiségű hó esetén, az alapos felkészülés ellenére sem lehetséges minden utat, járdát, megállót egyszerre letakarítani. A cég ilyen helyzetben a lakosok türelmét, segítségét kéri – közölte Képesné Domokos Csilla, aki arra is emlékeztetett, hogy a polgároknak egy önkormányzati rendelet értelmében kötelességük a saját házuk előtti utcaszakaszról eltakarítani a havat.

HBN–OCs


Számokban

A cégnek 6 darab, só-homok keverék szórására alkalmas gépe van. Ezekhez rendelt, készenlétben álló gépjárművezető száma 24, a munkairányítóké 5. A járdákat és a kerékpárutakat 27 kis géppel, járművel, valamint kézzel végzett munkával teszik járhatóvá. Az erre beosztott dolgozók létszáma 26, a munkairányítóké 5 fő.

Címkék: , , ,