baljós statisztikák

2020.03.04. 14:19

Nem csak esztétikai kérdés a szép mosoly

Ideális lenne, ha mindenkinek lenne legalább két fogkeféje, amit felváltva használ és 3-4 havonta lecserél.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Egy háromezer fő bevonásával végzett felmérés szerint egy átlag magyar egy évben 3,8 tubus fogkrémet és 1,5 fogkefét vásárol. Ezeknél az önbevalláson alapuló adatoknál az eladási statisztikák még szomorúbbak. A napi kétszeri fogmosás nem tekinthető általánosnak, és nagyon kevesen használnak fogköztisztító eszközöket (pl. fogselyem). Ideális lenne, ha mindenkinek lenne legalább két fogkeféje, amit felváltva használ és 3-4 havonta lecserél. Nagyobb betegségek, szájüregi fertőzések után is érdemes lenne lecserélni a fogkefét – mutatott rá a szomorú statisztikai adatokra dr. Nemes Judit, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar Gyermekfogászati és Prevenciós nem önálló Tanszék egyetemi docense.

A Naplónak nyilatkozó szakember arra is kitért, hogy nehéz általánosságban beszélni a magyarok fogápolási szokásairól, hiszen több tényezőtől függ: például az iskolázottság, a jövedelmi viszonyok és a tanult minták is befolyásolják azt, mennyire figyelünk oda fogaink egészségére. Annyi mindenesetre megállapítható, hogy a legtöbb ember fél fogorvoshoz járni, és sok esetben már csak akkor keresik fel a szakembert, ha komolyabb probléma adódott. Éppen ezért kiemelt jelentősége van a prevenciónak.

Két percig tisztítani

Fotó: dr. Nemes Judit

– A rendszeres fogápolás célja, a fogakon és az ínyszélen megtelepedő baktériumban gazdag lepedék mechanikus eltávolítása. A szájüregi baktériumok elszaporodása felelős a fogszuvasodás és az ínygyulladás, a fogágybetegségek kialakulásáért. Az ép fogak és egészséges fogágy nem csupán a szép mosolyhoz, de az általános egészség megőrzéséhez is szükségesek – fogalmazott dr. Nemes Judit. Kifejtette: legalább naponta kétszer, tehát reggeli után és lefekvés előtt, legalább két percig szükséges a fogakat tisztítani, hogy a lepedéket hatékonyan el tudjuk távolítani. Az esti fogmosást érdemes a fogközök megtisztításával (fogselyem használatával) kiegészíteni. Ez különösen fontos, ha torlódott a fogazat. Akinek módjában áll, érdemes ebéd után is beiktatni egy fogmosást. Az, hogy hagyományos vagy elektromos fogkefét használunk az ízlés dolga, mindkettővel lehetséges alapos lepedékeltávolítást végezni, de az elektromos fogkefe segíthet az ügyetlenebb kezűeknek.

A szakembertől megtudtuk, a leggyakrabban előforduló fogbetegségek közé tartozik a fogszuvasodás, mely már kisbaba korban, nem sokkal a fogak áttörését követően megjelenhet. Az életkor előrehaladtával a fogszuvasodás gyakorisága csökken és a középkorúaknál már gyakoribbak a fog­ágybetegségek.

Leginkább szuvasodik

– Gyermekkorban a leggyakoribb fogászati probléma a fogszuvasodás. A tejfogak szuvasodására különösen oda kell figyelni, mivel ezekben a kicsi fogakban a szuvasság gyorsan terjed, hamar gyulladást okozhat a fogbélben, komoly fájdalmat okozva ezzel a gyermeknek. A tejfogak gyulladásos folyamatai károsíthatják az alattuk fejlődő maradó fogakat. Fiatal felnőtteknél szintén a fogszuvasodás a leggyakoribb fogászati probléma, de sokszor találkozunk savas erózió okozta fogkopással, illetve érzékeny fogakkal. Minden életkorban jelentkezhet ínygyulladás, de a fogak tartószerkezetét károsító fogágybetegségek 30-40 éves kor után halmozódnak. Az elhanyagolt, előrehaladott fogágybetegség a fog elvesztéséhez vezethet – mondta dr. Nemes Judit.

Évenkénti kontroll

A megelőzés kapcsán megtudtuk, a korábban már említett napi kétszer kétperces fogmosás mellett, fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a nassolás mellőzése. Gyermekeknél fontos, hogy a tejfogak megjelenésével párhuzamosan meg kell kezdeni azok tisztítását. – A gyermek szájüregi egészsége a szülő felelőssége, így kisgyermeknél a szülőnek kell a fogtisztítást elvégeznie, és kb. 8 éves korig (addigra lesz elegendő a gyermek kézügyessége a finom mozgásokhoz) ellenőrizni esetenként segíteni kell azt. Minden életkorban fontos a rendszeres ellenőrzés, a legalább évenkénti fogászati kontroll, hogy az esetleges elváltozások időben felismerésre kerüljenek, és minimális invazivitással, azaz a lehető legkisebb beavatkozással kezelhetők legyenek. Fontos tudni, hogy a fogszuvasodás kezdeti stádiumában visszafordítható. Javasolt a fluoridos fogkrémek használata, melyek rendszeres alkalmazásával a fogak ellenállóbbá tehetők és a kezdődő szuvasodási folyamat kontrollálható. A fogkrémekben lévő fluorid biztonságos, de helyi alkalmazásra javasolt, korcsoportonként más mennyiségben. Gyermekfogkrémeknél gyakran előfordul, hogy a kellemes, gyümölcsös íz miatt a kicsik eszik a fogkrémet. Ez hosszú távon a maradó fogakon kialakuló foltos zománchoz (fluorózishoz) vezethet. Ez egyszerűen kivédhető, ha a szülő adagolja ki az óvodás korú gyermeknek a borsónyi fogkrémet – részletezte.

Vass Kata

Fogápolási mítoszok

Dr. Nemes Judit arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan gondolják, hogy ha nincs idejük fogat mosni, de szájvízzel öblögetnek, az pótolja a fogmosást. Ez sajnos nem igaz, mivel a mindennapi használatra javasolt szájvizek csak kiegészítik a mechanikus fogtisztítást, de nem képesek önmagukban a fogakon lévő felrakódásokat, plakkot eltávolítani. – Ugyanez a helyzet a fogmosás helyett elrágcsált almával. Habár a mondás szerint, minden nap egy alma, a doktort távol tartja, a magas szénhidrát- és savtartalma miatt inkább ne az esti fogmosás helyett fogyasszuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában