Az akarat kreatív

Az akarat kreatív
© Fotó: new.spectator.co.uk
Tessék mondani, hová sorolná magát? Tősgyökeres helyi, bajor, magyar migráns, szír átvándorló vagy egyéb? Jól értem egyéb? Mit írhatok akkor a kipöttyözött vonalra? Fegy-ve-res szél-ső-sé-ges. Rendben, köszönöm. Az Isten áldja! Horváth Borbála jegyzete.

Így kell vajon elképzelni az adatgyűjtést, ami nyomán a Magyar Távirati Iroda leírja: jelenleg 250, magát fegyveres szélsőségesnek valló ember található Ausztriában? Nyilván nem, de a józan paraszti észbe ez a jelenet idéződik.

Mozart szülőföldjén előkészítettek egy államvédelmi törvényt a terroristák elleni küzdelmet megkönnyítendő. Ilyenekkel például, hogy a nyomozók bizalmi embert is bevonhatnának és létrehoznának egy új szenátust, amely mind a detektívek, mind a beavatott civilek munkáját ellenőrizné. (Miért nem a fegyveres szélsőségesekét?)

Akár már júliusban életbe léphet a modern törvény. Hány alkalom van addig egy a párizsihoz hasonló őrületre? Fülemben cseng Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő mondata: a titkosszolgálatok már két éve jelezték valami készül. S egy másik, amelyet egy német közbiztonsági szerv vezetőjétől idézett. „Három dolognak köszönhető, hogy Németországban még nem történt terrorcselekmény: a titkosszolgálatnak, a rendőrségnek és a szerencsének.”

Valahogy főleg utóbbira bízva érzem magunkat, mert a vakbuzgó akarat sajnos nagyon kreatív.

– Horváth Borbála –