Az Agórában hasít a robotika

Az Agórában hasít a robotika
Debrecen – A természettudományokat népszerűsítő előadássorozat indult az Agórán.

– Kezd hiánycikké válni a műszaki értelmiség. Egyre nehezebb villamosmérnököt, gépészmérnököt találni. A folyamat nem csak Magyarországra, hanem az egész világra jellemző – jelentette ki dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy az Agóra Tudományos Élményközpontban az említett tudományokat népszerűsítő előadássorozat indult fiataloknak.

Újszerű népszerűsítés

A cégvezető szerint a probléma egyik fő oka, hogy a pályaválasztás nem jó időpontban történik. Arra jutottak, hogy a pályaorientációt már az általános iskolában el kellene kezdeni.

Ezért néhány éve elindították robot-mentorprogramjukat, melynek keretében jelenleg 50 iskolában, csaknem 3 ezer gyerekkel foglalkoznak. A cégvezető azt mondta: ez azonban kevés, szükség van egy közérthető nyelven fogalmazott, az unalmas képletektől mentes, a kísérletekre alapozott előadássorozatra is. Az elsősorban hetedikes, nyolcadikos diákoknak szóló NI Akadémia első előadója dr. Ábrahám László volt, akit az a Hegyesi Donát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök hallgatója követett, aki egy pókerező robot után most egy úgynevezett humanoid robotot készített.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A robotika a „legmenőbb”

Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont igazgatója a rendezvény előtt arról számolt be, hogy az intézmény február 10-ei megnyitása óta bebizonyosodott, hogy a fiatalok megszólíthatók a látványos és érdekes bemutatókkal. Eddig több mint 22 ezer látogatójuk volt. Rendezvényeik közül a legnépszerűbb a robotika.

– Ettől az évtől hetedikes és nyolcadikos általános iskolás gyerekeket különböző cégekhez viszünk el azért, hogy ismerjék meg az ott folyó munkát. Így talán könnyebben tudnak majd pályát választani – tette hozzá Pappné Gyulai Katalin, a KLIK Debreceni Tankerületi igazgatója.

HBN–OCs

Címkék: , , ,hirdetés