Az adysok is őrzik a szívükben „Gyuri bácsit”

Az adysok is őrzik a szívükben „Gyuri bácsit”
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Rózsavölgyi Gábor: Huszonhat év alatt egyetlen Ady-bált sem hagyott ki.

– Tréfás Györggyel akkor kerültem közelebbi kapcsolatba,amikor az Ady Endre Gimnázium tanáraként találkoztam egy Kovács Ági nevű kislánnyal, aki az ő nevelt lányuk, és az én kedvenc tanítványom volt. Az első pillanattól kezdve olyan kedvesen viszonyult a kislányhoz Katikával, a feleségével együtt, hogy nem lehetett nem odafigyelni – mondta a Naplónak Rózsavölgyi Gábor, a debreceni gimnázium igazgatója.

Az iskola akkori igazgatónőjével – folytatta – közösen kitalálták az Ady-bál nevű rendezvénysorozatot, ami mind a mai napig iskolánk hagyományos rendezvénye. Ennek lényege, hogy a diákok, szülők, tanárok, vezetők diszkó helyett, hogy úgy mondjam, konzervatív, polgári módon szórakoznak. A lényeg: Gyuri bácsi egyetlen egy alkalmat nem hagyott ki, 1991 óta az idei, 26. Ady-bálon is részt vett. – Rengetegszer megnéztük a színpadon, sőt a 75. születésnapján rendezett gálaműsorban felléptek a tanulóink is. Tehát az átlagosnál jóval szorosabb volt a kapcsolatunk, bár ő nem tanított nálunk. Kezdetben az Ady-bálokon még fellépett, az utóbbi pár évben pedig a köszöntőt mondta, mint a bál örökös fővédnöke. Nagy-nagy tragédiaként éltük meg mindnyájan, hogy elment, de a szívünkben megőrizzük az emlékét: tanár, szülő, diák egyaránt – zárta Rózsavölgyi Gábor.


Gyász: elhunyt Tréfás György operaénekes, Debrecen díszpolgára

Debrecen – A szomorú hírt a debreceni önkormányzat jelentette be.


Hozzászólás Tréfás György operaénekes portréjához

Debrecen – Jelentős visszhangot váltott ki a Tréfás György operaénekes szakmai múltját bemutató, sikereit felidéző portré, mely nem olyan túl régen jelent meg nálunk. Az interjút készítő kolléganőnk, Kenyeres Ilona gratuláló telefonok és levelek sokaságát kapta. Ezekből idézünk néhány bekezdést.


„Itt valaha nagyon nagy színházi élet volt – ezt sajnos ma nem tapasztalom”

Debrecen – Bár már nem lép színpadra, egykori közönsége a mai napig rajong a 83. évét nemrég betöltött Tréfás György operaénekesért.


Jövő héten vesznek végső búcsút Tréfás Györgytől

Debrecen – A művészt július 19-én kísérik utolsó útjára.