Az adventnek van olyan oldala is, amit nem akar megismerni

Akt.:
A karácsonyfáknak bizony van veszélyes oldala is
A karácsonyfáknak bizony van veszélyes oldala is
Debrecen – A statisztikák szerint ünnepek idején megemelkedik a lakástüzek száma.

A hét végén kezdetét veszi a négy héten át tartó adventi időszak. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban meggyújtják az adventi koszorú gyertyáit. A karácsonyi időszakban is sok gyertyát és mécsest használnak díszítésként. Ezek nem megfelelő alkalmazása könnyen vezethet balesethez, tűzhöz – figyelmeztetett Rácz Máté, a megyei katasztrófavédelem megbízott szóvivője.

Csak felügyelettel

Kifejtette: a leggyakoribb probléma, hogy a meggyújtott gyertyákat, mécseseket gyúlékony anyag közelébe teszik, vagy felügyelet nélkül hagyják. A textíliákon, függönyön, asztalterítőn, ágytakarón keresztül a lángok könnyen átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos, jellemzően könnyen éghető anyagokból készülő koszorúk szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk azokat oltsuk el.

Lángokban a lakás

Az elmúlt években folyamatosan csökken a téli ünnepekhez kapcsolódó tűzesetek száma, mely annak köszönhető, hogy ilyenkor többet tartózkodunk otthon. Ugyanakkor gyakrabban keletkeznek szemétledobókban, vagy erkélyeken tüzek. Előbbiek még égő cigarettacsikkek, utóbbiak pirotechnikai eszközök használata miatt.

A lakástüzek, illetve az azokból adódó tragédiák kis odafigyeléssel elkerülhetők. A meggyújtott gyertyák helyét például körültekintően kell megválasztani. Éghetetlen anyagból készült alátétet használjunk. Célszerű a közelből minden éghető anyagot eltávolítani. Emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, hogy ne dőlhessen fel és ne eshessen le.

Égő karácsonyfa

A karácsonyfatüzeket szintén a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, esetenként a bekapcsolt elektromos fényfüzérek helytelen, vagy ellenőrzés nélküli használata okozza. A szakemberek azt kérik, hogy csillagszórót, díszgyertyát a karácsonyfán csak felnőttek gyújtsanak meg. Mielőtt a helyiséget elhagyják, a gyertyákat oltsák el, a csillagszóró maradványait pedig távolítsák el a fáról. A katasztrófavédők azt javasolják, hogy mindenki csak a magyar érintésvédelmi szabályoknak megfelelő lámpafüzéreket használjon. A rossz minőségű, engedéllyel nem rendelkező termékek az áramütés lehetőségén túl, a rövidzárlat okozta tűz veszélyét is magukban hordozzák. A fényfüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére kapcsoljuk ki. Amennyiben a karácsonyfán nyílt lánggal működő díszeket alkalmazunk, a fát ne helyezzük függöny közelébe és lehetőség szerint rögzítsük.

Amennyiben mégis baj lenne, azonnal a katasztrófavédelem műveletirányítási központját kell hívni, a 105-ös telefonszámon – hangsúlyozta Rácz Máté a megyei katasztrófavédelem megbízott szóvivője.

HBN
hirdetés