Az abszolút mozdulatlanságra törekvés embertelen próbatétel

Hammerl László örömmel vette kezébe a légpuskát a debreceni lőtéren is
Hammerl László örömmel vette kezébe a légpuskát a debreceni lőtéren is - © Fotó: Matey István
Debrecen – Fanatikusság, szorgalom, kitartás – pár tulajdonság, melyek elengedhetetlenek a jó lövő számára. A nemzet sportolója, dr. Hammerl László sportlövő olimpiai bajnok Debrecenben járt, s válaszolt a Napló kérdéseire.

Jeles eseményre volt hivatalos dr. Hammerl László sportlövő olimpiai bajnok a közelmúltban, ugyanis ő avatta fel a Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület új helyszínen beindított utánpótlás műhelyét. A Nemzet Sportolója már a 74. életévét tapossa, ám még mindig boldogan tesz eleget minden meghívásnak, amikor ideje engedi.

Hammerl miközben az ötkarikás játékokon remekelt, orvosi, majd szakedzői oklevelet szerzett. Volt a magyar és az új-zélandi sportlövő válogatott szövetségi kapitánya, jelenleg pedig Magyar Sportlövő Szövetség alelnöke. Az igen mozgalmas és eredményes pályát bejáró legendás sportoló a Hajdú-bihari Naplónak adott interjújában elmondta, miben látja a sportlövészet varázsát, kitért a sportág helyzetének értékelésére, illetve tanácsokkal is szolgált a jövő nemzedékének.

Gyakran látogat el olyan eseményekre, melyeken alkalma nyílik felmérni a vidéki viszonyokat, illetve melyeken találkozhat ifjú sportolókkal?

Dr. Hammerl László: – Mindig szívesen veszek részt olyan alkalmakon, mikor összefuthatok szeretett sportágam képviselőivel. Örömmel tölt el egy-egy új lőtér létrejötte, így amikor időm engedi, megjelenek ott, ahova hívnak. Jó látni a fiatal nemzedéket, akiknek példaképe lehetek, magam is tíz éves voltam, mikor először lementem lőni.

Hetvenen túl is aktívan dolgozik, a Magyar Sportlövő Szövetség alelnöke. Mi motiválja még mindig?

Dr. Hammerl László: – Az, hogy imádom a lövészetet, ez az életem. Ahogyan feleségemnek, Joó Évának is, így kiegészítve egymást, próbálunk minél többet tenni kedvenc sportágunkért. Számomra ez nem teher, hanem az öröm forrása.

Ha végigtekint a pályafutásán, elégedettséget érez, vagy esetleg van olyan dolog, amit másképp csinált volna?

Dr. Hammerl László: – Úgy érzem, amit akartam, azt elértem. Mondhatjuk, hogy sokat tettem a sportlövészetért, ha újrakezdhetném, ugyanígy csinálnék mindent. Egy elégedett ember vagyok, akinek megadatott, hogy azt tehette, amit akart és amiért rajongott.Tavaly volt ötven éve, hogy aranyérmet nyert a tokiói olimpián. Mit érez, mikor visszagondol arra a napra?

Dr. Hammerl László: – Sokszor eszembe jut, például mikor fényképeket nézegetek, vagy az interneten böngészve találok valami arra utaló dolgot, esetleg az interjúk közben. Felejthetetlen élmény volt számomra, amely nagyban meghatározta a további életemet.

Mit tudna tanácsolni egy gyermeknek, aki, ahogyan Ön is, olimpiai aranyat szeretne nyerni sportlövészetben?

Dr. Hammerl László: – Legyen fanatikusa a sportágnak, ez elengedhetetlen. Óriási szorgalommal és kitartással kell, hogy rendelkezzen, ezek nélkül lehetetlen ezt a sportot űzni. A kudarcok ne törjék meg, próbálja és kívánja a sikert, ne pedig a bukást akarja elkerülni azzal, hogy mindent megtesz a győzelemért.

Hogy látja a magyar sportlövészet jelenlegi helyzetét?

Dr. Hammerl László: – Öt olimpiai kvótánk van, kevés sportág mondhatja el magáról ma Magyarországon, hogy ennyi képviselője lehet ott az ötkarikás játékokon, ez már alapjában véve biztató. Remélem, legalább eggyel bővül még az indulóink száma, annál is inkább, mert februárban éppen mi rendezhetjük meg a légfegyveres Európa-bajnokságot, mely egy kvótaszerző verseny. Ezenkívül az utánpótlás helyzetét is kedvezőnek ítélem, létszámában és tudásában is ott van a nemzetközi élvonalban. Derűlátó vagyok a jövőt illetően.

Sokan unalmasnak tartják a lövészetet. Ön miben látja ennek a mozgásformának a varázsát?

Dr. Hammerl László: – Egy hatalmas idegfeszültség közepette, az abszolút mozdulatlanságra való törekvés, egy olyan próbatétel, ami embertelen. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki. Több élsportolóval is találkoztam már, aki csak legyintett, ám aztán lementünk, hogy próbára tegyék magukat, és csak küszködtek, szenvedtek. Egyfajta célleküzdő sportág, amely az embernek azt a törekvését teljesíti ki, hogy átlépje saját korlátait.

Mennyit változott ez a sportág az elmúlt évtizedekben?

Dr. Hammerl László: – Rengeteget, mind technikában, mind lehetőségekben. Óriási fejlődésen ment keresztül, az alapja ugyanaz maradt, megfogni a fegyvert, és eltalálni a céltábla közepét – csak az oda vezető út alakult át.

– Szabó Dóra –


Névjegy

Dr. Hammerl László

Született: 1942. február 15., Budapest

Főbb sporteredményei:

  • olimpiai bajnok (1964, Tokió: kisöbű sportpuska, fekvő, egyéni)
  • olimpiai 2. helyezett (1968, Mexikóváros: kisöbű sportpuska, fekvő, egyéni)
  • olimpiai 3. helyezett (1964, Tokió: kisöbű sportpuska, összetett, egyéni)
  • világbajnoki 3. helyezett (1974, Thun: kisöbű sportpuska, álló, csapat)
  • Európa-bajnoki 3. helyezett (1975, Bukarest: kisöbű sportpuska, térdelő, csapat)
  • Díjai, elismerései:
  • Az év magyar sportlövője (1964, 1968)
  • Mesteredző (1985)
  • Kemény Ferenc-díj (1996)
  • A Nemzet Sportolója (2004)
hirdetés