Az AB 1000 napos hallgatása

Ezer napja fordult a Fejér Megyei Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz azzal, hogy a kormány milliárdokat vett ki törvénytelenül az önkormányzatok zsebéből.

Ezer napja fordult a Fejér Megyei Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz azzal, hogy a kormány milliárdokat vett ki törvénytelenül az önkormányzatok zsebéből, és azóta nem kapott választ – jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

A beadványt az ország többi megyei önkormányzata is támogatta. Ebben azt kifogásolták, hogy a magyar kormány a 2007-es költségvetésben az Alkotmányt sértő módon elvonta az önkormányzatok bevételeinek egy részét, és nem teljesítette az állami finanszírozás kötelezettségeit – mondta a közgyűlési elnök.

Balogh Ibolya hangsúlyozta: elfogadják, hogy a soron kívüli vizsgálatot, amelyet kértek, nem támogatták. Azt is, hogy az AB-nek van ügyrendje, ügyviteli szabályzata. Ám, tekintve, hogy szinte minden állampolgár igénybe vesz megyei önkormányzati szolgáltatásokat is, tízmillió magyar érdekeit sérti a hosszú hallgatás, annál is inkább, mert a beadvány után nyilvántartásba vett, kevésbé jelentős ügyekkel kapcsolatban már számos határozat született.

A Fejér Megyei Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz 2007. május 7-én fordult.