Az a szokásos, ha bolondos az április

Az a szokásos, ha bolondos az április
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – Kánikulai nyár és havas tél is lehet az év negyedik hónapjában.

Borongós, fokozatosan melegedő, hőmérsékletét és a csapadékot tekintve is átlagos áprilisi időjárás várható erre a hétre. A leghűvösebb kedden (12 fok délután), a legmelegebb szombaton (20 fok körül) lehetséges, míg esőre inkább a hétvégén számíthatunk. Pénteken záporokból, vasárnap csendes esőből jöhet össze körülbelül 10 milliméter.

Az átlagos volta miatt akár rendkívülinek is mondhatjuk április harmadik hetének időjárását, hiszen az év negyedik hónapját leginkább a szélsőségek jellemzik. A sarkvidék ilyenkor még nagyon hideg, a Földközi-tenger mellékén pedig akár már nyári meleg is lehet. Mindkét helyről érkező légtömegek könnyedén elérhetik hazánkat. Azaz, áprilisban éppen úgy lehet tél, mint nyár.

Kis túlzással ezt átélhettük a múlt héten, amikor csütörtökön 27-28 fokos, rekord közeli meleg volt, szombaton és vasárnap havasesőzápor is hullott Hajdú-Biharban, a hét utolsó napja reggelére pedig komoly fagyok voltak. Kicsit vissza az időben ennél nagyobb szélsőségekkel is találkozhattunk. 2012-ben április végén nyári kánikula volt, míg 1985 április 28-a reggelére 7 centiméteres hó borította be Debrecent.

HBN