Az a céljuk, hogy mindig legyen reggeli az asztalon

Akt.:
Az a céljuk, hogy mindig legyen reggeli az asztalon
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A Dorcas Reggeliztető Programnak köszönhetően a tervek szerint majdnem félezer gyermek indulhat naponta jóllakottan iskolába – hangzott el azon a hétfői sajtótájékoztatón, melyet a projekt elindulásának apropóján tartottak a szervezők.

Vojtkó Ferenc, a hazai Dorcas Segélyszervezet kuratóriumának elnöke köszöntőjében elmondta, az 1980-ban Hollandiából indult Dorcas Segélyszervezet 1990-ben először hazánkban létesített a Németalföldön kívüli központot, amely azóta is folyamatosan segíti a rászorulókat. A hazai kuratórium az idén változásokon megy keresztül, ennek egyik jele, hogy az eddigi protestáns alapokon nyugvó működést ökomenikus váltja fel.

– A Dorcas elképzelése, hogy helyi közösségeken keresztül segítsen a családoknak – vázolta a terveket Kiss Ábel Lukács ügyvezető igazgató. – Helyismeretük lévén elsősorban a helyi keresztény gyülekezetek partnereink abban, hogy megtaláljuk a rászoruló családokat. Az a tervünk, hogy fenntartható módon segítsünk, tehát a nehéz helyzetben lévőket tartós élelmiszerrel, ruhákkal, tanszerekkel, üdültetéssel támogatjuk. Elképzeléseink szerint évente legalább négy alkalommal kapnak csomagot a családok, amiből ésszerű gazdálkodást folytatva tudják a kicsiket majd reggelivel ellátni. Természetesen magánszemélyek is segíthetnek, ők egy-egy 300 forintos ételjegy vásárlásával tudnak gondoskodni egy lurkó étkeztetéséről. Célul tűztük ki, hogy ne legyen idehaza olyan gyermek, aki reggeli nélkül indul óvodába vagy iskolába.

HBN–MSZ