Ötvenhét éve végezték ki Nagy Imrét és mártírtársait, erről Debrecenben is megemlékeztek

Akt.:
Ötvenhét éve végezték ki Nagy Imrét és mártírtársait, erről Debrecenben is megemlékeztek
© Fotó: Matey István
Debrecen – „Utolsó kívánsága az akasztás előtt/ hogy fenntarthassa a szemüvegét./ Amikor összerándult a teste/ és előre zökkent a hálálba,/ a fémkeretes könnyű üveg/ betonra hullott és megrepedt./ Ha látni akarsz, vedd föl,/ tedd föl és tekints/ a repedt világba.” Ezzel az András Sándor költő Nagy Imréről írt versével kezdte beszédét Erdélyi Márta, a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke, az 1958. június 16-án kivégzett egykori miniszterelnök emléktáblájánál tartott keddi megemlékezésen.

A Kossuth utca épületnél tartott rövid ünnepség szónoka emlékeztetett arra, hogy Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetésekor láthatta mindenki, a „repedt világban”, vagyis a diktatúrában milyen súlyos bűnöket követtek el annak fenntartói. A Hősök terén éppen 26 éve összegyűlt százezrek és a tévénézők milliói felfogták, hogy a méltóságteljes, nyilvános emlékezés és a mártíroknak kijáró végtisztesség lezárja az egypárti diktatúra korszakát – emlékeztetett Erdélyi Márta, aki beszédében szólt a debreceni kötődésű Losonczy Géza, valamint a város szülötte, Szilágyi József mártírhaláláról is. Nagy Imre emléktáblája megkoszorúzása után utóbbi Péterfia utcai emléktáblájánál koszorúztak a Nagy Imre Társaság, az önkormányzat, a pártok a fegyveres testületek és a civilszervezetek képviselői.

A megemlékezés délután fél négytől emléküléssel folytatódik a Belvárosi Művelődési Házban, ahol „Rohanunk a forradalomba” címmel Mervó Zoltán, a társaság tiszteletbeli elnöke, valamint Martinkovics Imre nyugállományú alezredes tartanak előadást, amit . Komolay Szabolcs alpolgármester zárszava követ.

HBN-ÉP​
hirdetés