Az 5 leghatékonyabb zsírégető – 40 felett kötelező!

Ha túl vagy a negyedik ikszen, az
egészséges életmód és a
megfelelő táplálkozás fontosabb,
mint valaha. Szeretnéd leadni a plusz
kilókat? Segítünk!


Bár a régi
bölcsesség szerint mindenki annyi
idős, amennyinek érzi magát, a
tükör sokszor mást mutat, így
előbb vagy utóbb minden nő
életében eljön az a perc, amikor
biztosan érzi, hogy teste és lelke
fiatalságáért tennie kell
valamit. Ez azonban egyszerűbb, mint
gondolnád!


 

Mi kell a nőnek 40 felett?


Ahhoz, hogy megakadályozd mindazon
tünetek kialakulását,
melyek tested öregedését jelzik –
legyen szó anyagcsere-működésed
lassulásáról, az
elhízásról, a
csontritkulásról, a szív-
és érrendszeri betegségekről
-, a legfontosabb, hogy pótold azokat a
mikro-tápanyagokat, melyek termelése
lecsökkent szervezetedben, illetve, melyekre ebben
az életkorban a legnagyobb szükséged
van.


Megfelelő
táplálkozással mindezt
megteheted, főként, ha a lehető
leggyakrabban kerülnek az asztalodra olyan
ételek, italok és fűszerek, melyek
bővelkednek azokban a vitaminokban,
antioxidánsokban, ásványi
anyagokban és nyomelemekben, melyek
létfontosságúak egy negyvenes
szervezet számára. Hogy melyek ezek?
Például a következők!

Dió


A dió – más növényi
magvakhoz hasonlóan – értékes
omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amely nemcsak
abban segít, hogy formában tartsd
testedet, de hozzájárul
koleszterinszinted csökkenéséhez,
valamint a szív- és érrendszeri
megbetegedések megelőzéséhez
is.


Ausztráliai kutatók
bebizonyították, hogy azok a nők,
akik napi nyolc-tíz szem diót
elfogyasztanak, súlycsökkenésre
számíthatnak, illetve csökkenni fog
a testzsír-százalékuk is. A
dió mindemellett vércukorszintedet is
szabályozza, így hasznos
összetevője lehet egy
tápláló reggelinek.


 

Lazac


A lazac, valamint a tengeri halhús az
egyik legfontosabb forrás D-vitamin
és kalciumszükségleteid
fedezésére. A D-vitaminnak
kiemelkedő szerepe van a
fogyókúrában is, ugyanis ez a
vitamin felelős a leptin nevű, az
éhségérzetért felelős
hormon megfelelő
működéséért is. A
vitaminok és ásványi
anyagok mellett a lazac bővelkedik omega-3
zsírsavakban is, melyek a
zsírégetés serkentése
mellett egészségedet is
megóvják.

Citromos víz


A megfelelő
folyadékmennyiség
elengedhetetlen a fogyáshoz, valamint
anyagcseréd megfelelő
működésének
biztosításához. Fontos azonban,
hogy nemet mondj a cukros, hizlaló és
szénsavas üdítőitaloknak,
és elsősorban szénsavmentes
ásványvizet fogyassz.
Továbbá kaliforniai kutatások azt
is bizonyították, hogy a napi négy
pohár citromos vizet elfogyasztó
nők – többek közt a citrom
emésztésserkentő hatása
révén – évente akár 1,5
kilót is fogyhatnak, anélkül, hogy
bármilyen más módszert
kipróbálnának.

Fahéj


Ha kávédat, kapucsínódat,
zabkásádat ezzel a finom fűszerrel
ízesíted, tested meghálálja
a gondoskodást. Már napi egy csipet
fahéj használatával 30%-kal
csökkentheted véred
triglicerid-szintjét, illetve 18%-kal kevesebb
esélyt adsz a szívbetegségek
kialakulásának. Fontos azonban, hogy
ügyelj a mértékletességre:
egyes kutatások szerint a túlzásba
vitt fahéjfogyasztás akár
veseproblémákhoz is vezethet.


 

Chili paprika


Ha a lehető legegyszerűbben szeretnéd
felgyorsítani a
zsírégetést, fűszerezd
ételeidet chili paprikával. A
chiliben lévő legfőbb
zsírégető hatóanyag, a
kapszaicin a táplálékok bevitele
után kezdi meg munkáját: amellett,
hogy felpörgeti anyagcseréd, és
segíti a zsírégetést,
vércukorszinted
szabályozásában is
segítségedre lehet.

 Amire mindenképp
szükséged
van!


* C-vitamin: ezt az
erőteljes antioxidánst
tested nem képes
magától
előállítani,
így mindenképpen
pótlásra szorul.
Legfőbb forrásai:
zöldpaprika, a nyers
káposzta, a brokkoli, a
citrusfélék és a
leveles zöldségek.


* E-vitamin: segít
megelőzni a ráncok
kialakulását, illetve
megóv a
szívbetegségektől.
Legfőbb forrásai:
búzacsíra,
növényi olajok, leveles
zöldségek, dió.


* Béta-karotin:
megóvja bőrödet a
káros
sugárzástól,
és az anyagcsere-folyamataidat
is gyorsítja. Legfőbb
forrásai: paradicsom,
sárgarépa,
őszibarack, sárgabarack.


* Szelén: ez az
ásványi anyag
megóv a
sejtkárosodástól,
és megelőzi a rákos
folyamatok elindulását.
Legfőbb forrásai: halak,
csirkehús, fokhagyma.


 Szerző: Kozma Barbara


Forrás: femina.hu


A cikk másodközlése a
Femina írásos
engedélyével és
jóváhagyásával
történik, figyelembe véve a
Femina Szerzői jogok idevonatkozó
jogi kikötéseit is. A cikk további
átvétele, részleteinek
közlése, kivonatolása
kizárólag a Femina
írásos engedélyével
lehetséges.