Az ügyvezető lengyel államfő, Komorowski a befutó

Az előzetes eredmények szerint a liberális Bronislaw Komorowski ((Bronyiszláv Komorovszki)) nyerte Lengyelországban a vasárnap megrendezett, előrehozott elnökválasztást.

Az exit poll szerint Komorowski, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) államfőjelöltje 40,7 százalékot szerzett, míg legfőbb riválisa, a tragikus repülő-szerencsétlenségben elhunyt előző államfő, Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság Párt (PiS) jelöltje a voksok 35,8 százalékát kapta.

Több mint 12 millión vettek részt

Az előrehozott elnökválasztás részvételi aránya a délután 17 órás adatok szerint csaknem 42 százalékos volt. Ami a választási bizottság adatai szerint azt jelenti, hogy a 30 millió választópolgárból több mint 12 millión vettek részt a szavazáson. A szavazóhelyiségek este 20 órakor zártak.

Ha az elnökválasztás első fordulójában a tíz induló közül egyik sem kapja meg a voksok több mint ötven százalékát, július 4-én újabb fordulót tartanak, amelyen a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt indulhat. A lengyel elnököt öt évre választják.

Lengyelországban azért kellett őszről előre hozni a választásokat, mert a Lech Kaczynski lengyel elnököt és az államfő diplomáciai kíséretét szállító repülőgép április 10-én lezuhant az oroszországi Szmolenszk közelében. A tragédiát a fedélzeten tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl.

FHTovábbi hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek