Az ügy néha megvezeti a hatóságot – Népszabadság

Ha egy bíró egymás után többször is melléfog, érdemes megfontolnia, hogy maradjon-e a pályán – nyilatkozta a Népszabadságnak Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke.

Fegyelmi vétséget akkor követ el egy bíró, ha a kötelezettségeit feltételezhetően szándékosan megszegi, például tudatosan figyelmen kívül hagy bizonyítékokat, nem hív be tanúkat, vagy késve foglalja írásba az ítéletet.

A polgári peres eljárásokban ugyanakkor sokszor előfordul, hogy a másodfokú tárgyalásig újabb bizonyítékok kerülnek elő, a büntetőügyekben pedig több estben “az ügy vezeti meg” a hatóságokat – magyarázta. Az elnök elmondta, hogy a bírák kiválasztásánál szigorú, több lépcsős minőségbiztosítási rendszer működik, ez alapján egyébként az elmúlt évben négy pályakezdő bírót tanácsoltak el.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács keresi annak a megoldását, hogyan terjeszthetné ki a minősítést az egész életpályájukra. Az viszont, ha téves ítélet miatt indulna fegyelmi eljárás bírák ellen, a független igazságszolgáltatás halálát jelentené. Ez túlzott mértékben korlátozná ugyanis a bírók szabad mérlegelésének jogát – véli a Fővárosi Bíróság elnöke.

– Független Hírügynökség –