Az összes, elfogott külföldi állampolgárt kitoloncolja Izrael

Az összes, elfogott külföldi állampolgárt kitoloncolja Izrael
Kitoloncolja Izrael az összes külföldi állampolgárt, akiket a flottilla-akcióban fogtak el.

Hivatalos jelentés szerint az izraeli haditengerészek 682 külföldit vettek őrizetbe, amikor hétfő hajnalban rajtaütöttek a Gáza felé tartó, Szabadság Flottillának nevezett konvojon. Az egyik hajót kommandósok támadták meg.

Az akcióban a hajó kilenc utasa halt meg, sokan megsebesültek, köztük külföldiek is, például britek és ausztrálok. Izrael szerint jó előre figyelmeztették a konvoj szervezőit, hogy feltartóztatják a hajókat, ha megsértik a Gázai övezet elleni blokádot. A zárlatot azért vezette be Izrael 2007-ben, mert a Gázát uraló szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász rendszeresen rakétákat lőtt izraeli területekre.

A három teherhajóból és három utasszállítóból álló flottilla több mint hétszáz aktivistát, állítólag tízezer tonnányi építőanyagot és egyéb segélyt akart vinni a Gázai övezetbe, amikor megjelentek az izraeli haditengerészet egységei hétfőn. Az izraeli katonai rádió szerdai bejelentése szerint a csaknem 700 őrizetbe vett külföldi közül kedden 120 algériait és indonézt a jordániai határnál toloncoltak ki, 60 törököt pedig a Ben Gurion repülőtérre vittek, hogy különgépekre tegyék fel őket.

70 török állampolgárt kedden vittek a repülőtérre egy börtbönből, ahol őrizetbe vételük után tartották őket fogva. Az izraeli hatóságok bejelentése szerint a 42 országból származó 682 külföldi közül 45-öt már hétfőn kitoloncoltak, és az aktivisták eltávolítása azóta is folyamatosan tart a kihallgatásuk után.

Az izraeli kormány biztonsági kabinetje kedd éjszaka úgy döntött, hogy 48 órán belül el kell hagynia az országot az utolsó, elfogott külföldinek is. Ezt azt is jelenti, hogy felgyorsul a kitoloncolás folyamata szerdán és csütörtökön.

– Független Hírügynökség –