Helyi közélet

2017.04.13. 20:04

Metropolita mosta meg a lábukat

Debrecen - Tizenkét egyházi és világi ember lábát mosta meg Kocsis Fülöp metropolita a debreceni görögkatolikus főszékesegyházban csütörtökön.

Debrecen - Tizenkét egyházi és világi ember lábát mosta meg Kocsis Fülöp metropolita a debreceni görögkatolikus főszékesegyházban csütörtökön.

Mint mondta, „a 12 apostol által létrejött közösség folytatásának, vagyis az egyháznak ez a titka. Krisztus Teste és Vére. Vagyis Jézus Krisztus a saját önfeláldozásával forrasztja egybe az egész egyházat. E nélkül nincs egyház, nincs közösség, nincs tanúságtétel… egyesüljünk hát Krisztussal, hogy a tőle elvárt tanúságtételt vállalhassuk.

A nagycsütörtöki Szent Liturgiát a lábmosás szertartása zárja, amelynek során a főpásztor megmossa tizenkét pap lábát – tájékoztatott Szilágyi Ilona egyházmegyei sajtóreferens. Ez a szertartás felidézi, miként mosta meg Jézus tanítványai lábát a Titkos vacsora estéjén, felhívva ezzel az apostolok figyelmét a szolgálat fontosságára. A rítus lényegét fogalmazza meg az utolsó imádság: „Te, Uralkodónk, jöjj most méltatlan szolgáid közé, akik példádat követik; mosd le rólunk lelkünk minden szennyét és tisztátalanságát, hogy megtisztulva a bűneink folytán ránk tapadt portól, s a szeretet törlőjével egymást megtörölve kedvedben járhassunk életünk minden napján.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában