Autós nyaralás biztonságosan

Autós nyaralás biztonságosan
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Néhány jó tanács a nyári biztonságos autózáshoz az OMV-től.

Kényelemben, biztonságban

Az autó tökéletes irányításának alapja a megfelelő kormány- és üléspozíció. A túlzottan előretolt ülés a mozgásteret csökkenti, nagyon távol ülve pedig a kormánykezelés lesz nehezebb, illetve a légzsák és az öv sem nyújt megfelelő védelmet. Az autóban ülve a csuklónak el kell érnie a kormány tetejét, vezetés közben pedig 9 óra 15 percnél kell fogni a volánt – szemben a közkeletű tévedés 10 óra 10 percével. Az alkar és a felkar optimális esetben 45 fokos szöget zár be vezetés közben.

Minden folyadék számít

Az autó üzemanyag nélkül nem indul, de sokszor a motorolajról, a hűtő- és fékfolyadékról, vagy éppen az ablakmosó folyadékról is megfeledkezünk. Ezeknek kellő mennyiségben kell rendelkezésre állniuk. Érdemes a folyadékszinteket a legközelebbi benzinkúton ellenőriztetni, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Legyen világos

Az utakon a veszélyes helyzetek elkerülése érdekében minden fényforrást érdemes ellenőrizni indulás előtt. Ha biztosra akarunk menni, mindegyik fajta izzóból vigyünk magunkkal tartalékot – így a váratlan pillanatokra is fel tudunk készülni.

Nyári tisztítókúra

Sose hagyjuk az üzemanyagszintet negyed tank alá esni, hiszen ismeretlen terepen bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem találunk nyitva tartó töltőállomást. Mivel nyáron sokkal többet utazunk, különösen megéri odafigyelni arra is, hogy milyen üzemanyagot használunk. A jól kiválasztott üzemanyagtípus, mint amilyen az OMV MaxxMotion prémium, jelentős tisztítókúrát jelent a motornak.

Négy keréken

Nyaraláskor, a csomagok és a létszám miatt sokszor teljes terhelés alatt használjuk az autót, a 150–200 kilo­gramm plusz pedig teljesen megváltoztathatja a kezelhetőségét. Ilyenkor egészen más keréknyomást kell beállítani, mint a hétköznapokon (ezt azonban ne a forró aszfalton felhevült abroncson végezzük). A csomagtartóban a nehezebb csomagoknak kell alulra kerülniük, illetve érdemes elkerülni a hátsó ablak kitakarását is.